Viisi vinkkiä kustannustehokkuuteen ja vastuullisuuteen

Haluaisitko tehostaa yrityksesi toimintaa tai ottaa uusia askeleita vastuullisuuden saralla, mutta et ole varma, miten sen tekisit? Myyntipäällikkömme Jere Olkkonen kääräisi joulupakettiin viisi vinkkiä tulevan vuoden varalle.

 

Robotti ja ruiskuvalukone

 

 

1. Kierrätysmuovi on vastuullinen mahdollisuus

VMT:n valmistamia muovituotteita käytetään usein teollisuuden tuotannoissa koneiden ja laitteiden osissa. Muovin käyttäminen näissä on perusteltua, sillä materiaalien pitää olla hyvin muotoiltavia ja kevyitä. VMT Plastic tekee tuotekehitystä aina kestävän kehityksen näkökulmasta ja optimoi muovin käyttöä. Näin VMT Plastic pitää osaltaan huolen siitä, että tuote kestää käyttöikänsä eli elinkaari on mahdollisimman pitkä. Tulevan vuoden tavoitteena on edistää CO2-laskentaa, jonka avulla asiakkaita voidaan palvella entistä paremmin.

”Haemme selkeitä työkaluja, joilla voi vertailuttaa eri tuotantomenetelmiä, valmistajia tai tuotteita. Pyrimme olemaan tässäkin eturintamassa. Vaikka valmiita, yksiselitteisiä laskentakaavoja ei vielä juuri olekaan, tiedämme kuitenkin jo selkeästi kierrätysmateriaalin hyödyntämisen positiiviset vaikutukset hiilijalanjälkeen”, toteaa VMT Plasticinmyyntipäällikkö Jere Olkkonen.

Kierrätysraaka-aineiden puolesta puhuvat myös tieto siitä, että tulevaisuudessa uusien raaka-aineiden saaminen vaikeutuu ja hinnat nousevat. Samaan aikaan kierrätys tehostuu ja koneet mahdollistavat kierrätysraaka-aineiden paremman käytön.

 

2. Puhallusmuovaukseen siirtyminen säästää aikaa ja rahaa

Puhallusmuovaus on kustannustehokas ja nopea sarjatuotantomenetelmä, jonka avulla voidaan usein valmistaa samankaltaisia tuotteita kuin rotaatiovalumenetelmällä. Puhallusmuovauksessa voidaan hyödyntää kierrätysmateriaaleja ja sen muita valtteja ovat nopeus ja sitä kautta myös edullisuus.

”Puhallusmuovaus soveltuu onttojen, säiliömäisten kappaleiden valmistamiseen. Käytännössä kappaleen muotoiluunkin löytyy hyvin erilaisia mahdollisuuksia. Kappaleiden maksimikoko on karkeasti noin 400 litraa”, linjaa Olkkonen.

Puhallusmuovausta käytetään VMT Plasticilla teknisiin tuotteisiin. Näitä voivat olla esimerkiksi erilaiset putket, ponttonit, pesunestesäiliöt, paisuntasäiliöt tai polttoainetankit.

”Tuotteet, joissa on teräviä tai niin kutsuttuja miinuskulmia, ovat puhallusmuovauksen näkökulmasta haastavia”, Olkkonen huomauttaa ja muistuttaa, että VMT Plasticin ammattilaiset voivat auttaa sopivan valmistusmenetelmän valinnassa sekä tuotteen suunnittelussa.

”Osaamme hyvinkin nopeasti kertoa, millaisiin tuotteisiin puhallusmuovaus sopii. Usein tuotteista saa sen designiä hieman muokkaamalla puhallusmuovaukseen soveltuvan.”

 

3. Keskittäminen helpottaa arkea

VMT Plasticilta löytyy jämerää osaamista paitsi puhallusmuovauksesta, myös suurelle yleisölle tutummasta ruiskuvalusta. Usein muovituotteessa tarvitaan erilaisia valmistusmenetelmiä ja hankintaketjua selkeyttää melkoisesti, kun tarvittava osaaminen löytyy samasta talosta.

”Asiakkaille tämä tuo luonnollisesti paitsi helppoutta, myös nopeutta ja kustannustehokkuutta”, listaa Olkkonen. VMT Plasticilla on myös vahvaa suunnitteluosaamista, joka on luonnollisesti asiakkaiden hyödynnettävissä.

”Emme oleta, että asiakkaamme ovat muovieksperttejä. Siksi suunnitteluosastomme kehittää yhteistyössä myynnin kanssa tuotedesignia ja tekee siihen liittyen mallinnukseen, laskentaan ja materiaalivalintaan liittyvää työtä.”

VMT Plastic on joustava toimija, joka etsii aina tapauskohtaisesti asiakkaalleen edullisimman ja toimivimman valmistusmenetelmän.

 

4. Kokoonpanotehtävien ulkoistaminen kannattaa

Mies kokoaan bensatankkia.

 

Oletko ajatellut, että ulkoistamalla kokoonpanotyöt voit keskittyä ydinosaamisesi hyödyntämiseen, etkä joudu kuluttamaan aikaa ja resursseja komponenttien kiinnittämiseen? VMT Plastic tarjoaa apuaan paitsi kokoonpanoon, myös komponenttien hankkimisessa, kilpailuttamisessa ja suunnittelussa.

”Haluamme helpottaa asiakkaidemme arkea – onhan se helpompaa ostaa valmis tuote kuin etsiä kappaleita ja komponentteja usealta eri toimijalta”, huomauttaa Olkkonen.

Suuri osa osakokoonpanotöistä on melko yksinkertaisia ja siksikin niiden ulkoistaminen kannattaa.

”Voimme yhteistyössä asiakkaan kanssa katsoa, mikä osa-alue on sellainen, josta kenties halutaan luopua. Jos joku työvaihe vie liikaa aikaa, tilaa tai resursseja, voi olla hyvä miettiä uudenlaista toimintatapaa”, Olkkonen kuvaa.

”Jos kokoonpanoon liittyvät tehtävät eivät ole omaa core-tekemistä, eikä sitä esimerkiksi pystytä automatisoimaan, kannattaa se ehkä jättää meidän kontollemme.”

 

5. Kotimainen kumppani on luottamuksen arvoinen

VMT Plastic sai syksyllä Avainlippu-tunnuksen, joka on merkki suomalaisesta työstä. Kotimaisen toimijan hyödyntäminen usein helpottaa, nopeuttaa ja selkeyttää yhteistyötä.

”Teemme jatkossakin töitä sen eteen, että työllistämme kotimaassa vastuullisesti. Kasvumme edellisestä tilikaudesta oli hyvää, eli olemme edelleen haluamallamme kasvupolulla taantumasta huolimatta”, kertoo Olkkonen.

”Toimitusvarmuutemme on todella kova ja siitä kertovat myös mittarimme, joita seuraamme aktiivisesti. Maailmantilanteen heilahteluiden vuoksi moni yritys haluaa nyt satsata paikallisiin ja kotimaisiin toimijoihin ja tämähän tavallaan myös vastaus siihen, miten voimme auttaa asiakkaita – tarjoamme mahdollisuuden hankkia tuotteet luotettavalta kotimaiselta toimijalta kilpailukykyiseen hintaan.”

 

VMT Plastic tähtää vastuullisesti kohti turvallisempaa ja taloudellisempaa arkea

Luontoa ja työaikaa säästäviä investointeja, panostusta kierrätettyihin raaka-aineisiin sekä oman toiminnan jatkuvaa tarkastelua ja uudistamista – tätä ja paljon muutakin on vastuullisuus VMT Plasticilla. Nyt kun maailmantalous näyttää hieman hiipumisen merkkejä, sovitellaan VMT Plasticilla jalkaa kaasupolkimelle omiin vahvuuksiin ja arvoihin nojaten.

”Tämä on hyvä hetki kehittää toimintaa ja ottaa askeleita eteenpäin, jotta ollaan näkymien kirkastuessa kovemmassa iskussa kuin muut. Suunnitteilla olevat investoinnit tulevat osaltaan laajentamaan palvelukattaustamme ja parantamaan tehokkuuttamme”, toteaa VMT Plasticin tuotantopäällikkö Erkki-Jussi Lahtinen.

Kolme ihmistä neuvotteluhuoneessa. Pöydällä kannettavia tietokoneita ja he tarkastelvat yhdessä teknistä piirrosta suurelta näytöltä.

Kiertotalouden asialla

VMT Plastic haluaa olla vastuullinen muovituotteiden tuottaja ja tuokin omalla tekemisellään kiertotaloutta näkyvämmin esille jatkuvasti. VMT Plastic tarjoaakin asiakkailleen aina mahdollisuutta kierrätysraaka-aineen hyödyntämiseen.

”Jos asiakas haluaa kehittää tuotettaan ja toimintaansa vastuullisuusnäkökulmasta, yritämme tietysti omalla panoksellamme vaikuttaa esimerkiksi hiilijalanjäljen pienentämiseen. Tähtäämme tähän tietysti myös omassa toiminnassamme”, kertoo Lahtinen.

Kierrätysraaka-aineen hyödyntämisessä voidaan toisinaan törmätä haasteisiin esimerkiksi materiaalin riittävyyden kanssa, mutta VMT Plastic ponnistelee näiden haasteiden selättämiseksi. Lahtisen mukaan yritys on valmis tukemaan asiakasta tarvittaessa vaikkapa testaamalla ja kokeilemalla raaka-aineen toimivuutta käytännössä.

”Testaamisella varmistamme, että tuotetta pystyy valmistamaan siten, että vaaditut tekniset ominaisuudet esimerkiksi lujuusarvoissa täyttyvät. Emme lähde missään nimessä asiakkaan tuotetta heikentämään”, muistuttaa Lahtinen.

”Ilmeisesti jotain olemme tehneet oikein, koska kyselyjä on tullut nyt Pohjoismaita ja Eurooppaa myöten.”

Mies seisoo tuotantotilassa lavan äärellä ja pitää kädessään muovikappaletta.

Automaatio vapauttaa osaamista

VMT Plastic ei arkaile muuttaa vanhoja toimintatapoja, jos uusi menetelmä on parempi ympäristölle tai kukkarolle.

Syksyllä hankittu ruiskuvalukone toimii kolmisenkymmentä prosenttia paremmalla hyötysuhteella kuin edeltäjänsä. Nykylaitteilla saavutettavan suuren energiansäästön lisäksi ne ovat toki myös kehittyneempiä ja tarkempia, jonka ansioista tuotantoa saadaan parannettua. Uudessa ruiskuvalulaitteessa on myös pakkaussolu, jonka avulla saadaan fiksummin tehtyä tuotteet valmiiksi työaikaa hukkaamatta.

”Tämä on varmasti se suunta, mitä kohti jatkossakin mennään automaation kautta. Automaatio on meillä joka päivä tarkastelun alla, ja tuotesuunnittelukin lähtee siitä, miten automaation avulla voitaisiin hyödyntää käyttää resurssejamme paremmin”, kertoo Lahtinen ja toteaa automaatioon satsaamisen lisäävän myös uudenlaista osaamista. VMT Plastic onkin jo vastannut tarpeeseen henkilöstöään kouluttamalla.
”Koulutus on tärkeässä roolissa varmistamassa, että osaamme tehdä fiksummin tuotteita sekä käyttää ja hyödyntää laitteitamme sataprosenttisesti”, Lahtinen summaa.

Robotti ottaa muovituoteita ruiskuvalukoneesta.

 

Tarpeelliset vastuullisuustalkoot

Tällä hetkellä VMT Plasticin pihamaalla kasataan tuotevarastoksi viidensadan neliön pressuhallia, jonka avulla saadaan logistiikkaa paremmaksi ja näin vältetään esimerkiksi ylimääräistä ajoa trukeilla. Hallin sisäisen ja ulkoisen logistiikan kehittäminen luo turvallisuutta ja työturvallisuuteen on muutenkin kiinnitetty erityistä huomiota merkittävin tuloksin.

”Automaatioon satsaamalla saadaan yksitoikkoisia ja jopa hieman vaarallisia työvaiheita poistettua ja voidaan käyttää työntekijöiden aika niihin tehtäviin, joissa ihmistä oikeasti tarvitaan. Pyrimme uudistusten avulla tekemään työstä helpompaa ja turvallisempaa.”

Kiertotalouden suunnannäyttäjäksi itsensä mieltävä VMT Plastic haluaa elää kuten opettaa ja siksi yrityksessä onkin esimerkiksi siirrytty LED-valoihin sekä satsattu toimivaan materiaalien kierrätysjärjestelmään. Omassa tuotannossa syntyvä hukka käytetään sataprosenttisesti uudelleen.

”Tällä hetkellä käydään keskustelua aurinkoenergiaan siirtymisestä sekä käytetyn energian talteenoton parantamisesta”, linjaa Lahtinen ja niputtaa vastuullisuustoimet talkoiksi, joissa on mukana koko yritys.

”Meillä on hyvä ja dynaaminen porukka talossa. Oli kyse sitten johdosta tai työntekijöistä, ajattelemme kaikki olevamme luonnon puolella ja haluamme edistää kiertotaloutta omalla työllämme.”.

 

Katso Kesrec-kokemusvideolta ajatuksiamme kiertotaloudesta ja kuinka paljon hyödynnämme kierrätysraaka-aineita tuotannossamme.

Lisää kustannustehokkuutta ruiskuvalutuotantoon

Tuorein konehankintamme Engel Victory 300 ja sen ohessa oleva automaatiopakkaussolu tuo ruiskuvalutuotantoomme tuotantotehokkuutta lisää.

Hankinta mahdollistaa tuotantoajon suoraan koneelta pakkauksiin asti odottamaan kuljetusta tai varastointia. Lähitulevaisuuden hankintana soluun on suunnitteilla myös konenäkö, jonka tehtävänä on laadunvalvonnan parantaminen.

Engel Victory 300 -ruiskuvalukone ja automaatiopakkaussolu

Tämä kokonaisuus nopeuttaa tuotantoprosessia ja vähentää käsityötä.

– Solun hankinnalla haluamme antaa lisäarvoa asiakkaillemme, tuotantopäällikkö Erkki-Jussi Lahtinen painottaa.
– Pystymme tällä kokonaisuudella vähentämään työvaiheita logistiikasta ja tuotteen loppukäsittelyvaiheesta, hän jatkaa.
Investointimme tulee ennen kaikkea tarjoamaan asiakkaillemme lisäarvoa automaattisella, luotettavalla ja kustannustehokkaalla tuotannolla.

 

Etsitkö kustannussäästöjä? Tutustu myös Kokoonpanosta komponenttien hankintaan -artikkeliimme, jossa tarkastelemme miten osakokoonpanovaiheen ulkoistaminen VMT:lle vähentää kustannuksia asiakkaan päässä.

 

VMT Plastic:lle on myönnetty Avainlippu

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Virroilla, Pohjois-Pirkanmaalla toimivalle muovialan yritykselle VMT Plastic Avainlippu-tunnuksen osoituksena Suomessa tuotetulle ja Suomessa työllistävälle palvelulle. VMT on erikoistunut teknisten muovituotteiden suunnitteluun ja valmistamiseen.

Avainlippu on merkki suomalaisesta työstä. Merkin myöntämisen ensisijaisena kriteerinä on aina se, että tuotteen on oltava valmistettu tai palvelun tuotettu Suomessa. Lisäksi suomalaisten kustannusten osuus palvelun omakustannusarvosta, eli kotimaisuusasteen, on oltava vähintään 50 prosenttia. Palvelu-Avainlippua hakevalla yrityksellä on myös oltava merkittävä kotimainen omistusosuus, Suomessa toimiva johto ja yrityksen pääkonttorin tulee sijaita Suomessa.

– Perheyrityksenä suomalaisuus on meille VMT:llä merkittävä arvo, kertoo VMT:n toimitusjohtaja Marja Haapanen.

Avainlippu-merkki tunnetaan Suomessa erittäin hyvin. Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksen mukaan käytännössä kaikki yrityspäättäjät ja kuluttajat tuntevat Avainlipun. Suomalaisista suurin osa (75 %) on myös sitä mieltä, että Avainlippu vaikuttaa ostopäätöksiin positiivisesti ja noin puolet suomalaisista yhdistää Avainlippu-merkkiin vastuullisuuden.

Suomalaisen Työn Liiton markkinointipäällikkö Reetta Mentu toteaa, että kotimaisen palvelun hankinta koetaan yhteiskunnallisena vaikuttamisena ja vastuullisena arvovalintana, joka edesauttaa suomalaista kilpailukykyä ja hyvinvointia.

– Kuluttajat liittävät Avainlippuun positiivisia mielikuvia kotimaisuudesta, luotettavuudesta, turvallisuudesta, vastuullisuudesta sekä työllistävyydestä. Avainlipun kautta yritykset voivat viestiä tärkeistä arvoista asiakkaille ja muille sidosryhmilleen. 92 prosenttia Avainlippua kantavista yrityksistä sanookin, että merkki tukee tuotteiden ja palveluiden myyntiä, Mentu kertoo.

See you at Elmia Subcontractor 2023

By choosing the right plastic material in the right place can also reduce costs in many ways.

Challenge us to make best plastic components according to your special requirements!

Our main purpose is to resolve clients technical problem by using our 50 years plastic knowledge and to create a costeffective solution. It can happen for example by reducing amount of components or by making the installation easier.

We are happy to tell you more at Elmia Subcontractor 14–16 Nov 2023!
You’ll find us at the stand A09:19.

Or book a meeting!

Genom att välja rätt plastmaterial på rätt applikation kan minska kostnaderna på många sätt. Utmana oss att tillverka de bästa plastkomponenterna enligt era speciella krav!

Vi på VMT är här för att lösa kunders tekniska problem genom vår 50-åriga plastkunskap och att offerera en kostnadseffektiv lösning. Till exempel minska mängden av komponenter eller göra installationen enklare.

Vi berättar gärna mer på Elmia Subcontractor 14–16 nov 2023!

Du hittar oss i monter A09:19.

Eller boka ett möte!

 

Costeffective solutions

Read more about costeffective solutions from our customer story Avant Tecno.

Reliable partner

VMT Plastic produces technical plastic components and solutions for wide range of industrial needs. We design products and molds, produce molds and plastic components by injection molding and blow molding.

 

Book a meeting!

Jere Olkkonen

Sales Manager

jere.olkkonen@vmtplastic.fi
+358 400 566 450

VMT Plastic nipistää osaamisellaan hiilijalanjälkeä pienemmäksi

Monet yritykset tavoittelevat hiilijalanjäljen pienentämistä ja konkreettisia toimia päästövähennysten saamiseksi. Yhä useampi yritys haluaa myös panostaa kotimaiseen osaamiseen ja sitäkin VMT:ltä löytyy – tehdäänhän lähes kaikki yrityksen tuotteet Virroilla, Pirkanmaalla.

”Voimme taatusti auttaa asiakkaitamme omalla työllämme”, lupaa VMT Plasticin myyntipäällikkö Jere Olkkonen.

”Jos tuotteessa on muoviosia, voimme tarjota ratkaisuja hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Kierrätysraaka-aineen käytön myötä saadaan jo hyviä asioita aikaseksi, mutta yhtä tärkeää on tuotesuunnittelussa eteen tuleva raaka-aineoptimointi.”

Laitevalmistajien käyttämiä muovituotteita ei välttämättä ole alun perin suunniteltu optimaalisiksi muovituotteiksi, varsinkin jos tuotteen valmistusvolyymi on ollut aluksi pienempi. Menekin kasvaessa kannattaa viimeistään tarkistaa, voisiko erilaisella tuotantomenetelmällä ja päivitetyllä tuotedesignilla saada tuotteen valmistamisesta paitsi edullisempaa, myös ympäristöystävällisempää.
”Keventämällä tuotteen designia säästetään niin raaka-aineen määrässä, kustannuksissa kuin päästöissäkin. Hiilijalanjäljen pienentäminen lähtee usein pienistä asioista”, painottaa Olkkonen.

”Tarkoituksemme ei ole myydä mahdollisimman paljon muovia. Haluamme nimenomaan tuottaa mahdollisimman hyvän tuotteen, kun materiaaliksi on valittu muovi.”

VMT Plasticin ratkaisuilla merkittäviä muutoksia

Hiilijalanjälkeen liittyvät mittaukset ja esitysmuodot eivät ole vielä niin standardisoituja, että sen pienentämiseen kierrätysraaka-aineita suosimalla voitaisiin antaa selkeä vastaus. Jos yrityksellä on jo olemassa selkeitä mittareita ja tavoitteita, on VMT Plasticin väen helppo laskea ja osoittaa, mitä kierrätysraaka-aineen käyttö ja designin huolellisempi suunnittelu käytännössä merkitsisi.

”Jos sellaisia ei ole, voidaan kuitenkin todentaa, että kierrätysmateriaalien käyttö on meillä pitkällä ja ollaan asiassa selkeästi eturintamassa”, Olkkonen muotoilee.

”Tarkkojen lukujen saaminen on vielä työstettävä aihe, mutta vaikutuksen hiilijalanjälkeen voi usein todentaa vähän kiertotietä. Hyödyn voi laskea esimerkiksi siitä, jos käytettävän raaka-aineen määrä vähenee vaikka 30 prosenttia edelliseen designiin verrattuna. Jos aiemmin ei ole käytetty kierrätysmateriaalia lainkaan ja jatkossa valmistamiseen käytetään pelkästään kierrätysmateriaalia, voidaan aika nopeasti päätellä, että vaikutus on pelkästään positiivinen”, Olkkonen summaa.

Tietoa tuotteiden hiilijalanjäljestä vaaditaan Euroopan mittakaavassa jatkuvasti enemmän ja enemmän. Monet isot yritykset ovat sitoutuneet esimerkiksi Science Based Target eli SBT-mittareihin. Niihin sitoutuneilla yrityksillä on selkeä missio ilmastonmuutoksen pahimpien vaikutusten estämisessä, ja he ovat usein velvoittaneet myös toimittajansa sitoutumana samaan.

”Uskon, että monessa yrityksessä on paineita saada omilta toimittajiltaan konkreettisia toimenpiteitä. VMT Plasticilla ollaan tässä jo niin pitkällä, että meillä on antaa valmiita ratkaisuja”, muistuttaa Olkkonen.

muovigranulaatteja kädessä

Kierrätysraaka-aine kannattaa hyödyntää

Olkkonen haluaa herätellä yrityksiä pohtimaan muovituotteidensa tekotapaa ja materiaalia, vaikka itse osa ei olisi heidän kannaltaan kriittisin vaikkapa hinnalla mitattuna. Muovi voi myös korvata muita hankalia materiaaleja, sillä esimerkiksi metallitkaan eivät ole päästöttömiä.

”Voi olla, että kierrätysmateriaalista valmistettu muoviosa voi olla olennaisesti parempi kuin esimerkiksi monta työvaihetta vaativa metalliosa. Jos kappaleita menee yksittäisiä vuodessa, ei sitä välttämättä kannata muovisena ruveta tekemään. Jos tarvitaan enemmän, kiinnittämällä huomiota valmistusteknologiaan voidaan saavuttaa merkittävä säästöpotentiaali tai positiivinen muutos vastuullisuus- ja ympäristöasioihin”, toteaa Olkkonen ja muistuttaa, että VMT Plastic valmistaa muovista pelkästään teknisiä komponentteja eikä lainkaan bulkkituotteita.

”Näitä muovituotteita ei jouduta keräämään merten rannalta, vaan teknisen muovituotteen käyttäminen voi olla hankalista valinnoista paras.”

Maailman muovituotteista kierrätetään kymmenkunta prosenttia ja vain yksi prosentti kierrätetään toiseen kertaan. Käyttämiensä raaka-aineiden ansiosta VMT Plastic sujahtaa tuohon yhteen prosenttiin. Tällä hetkellä puolet VMT Plasticin käyttämästä raaka-aineesta on kierrätysmateriaalia ja tavoite on kasvattaa määrää jatkuvasti.

”Toki käyttämämme määrät ovat maailman mittakaavassa pieniä, mutta jokainen teko oikeaan suuntaan vie lähemmäs isompaa muutosta”, niputtaa Olkkonen.

Suunnittelusta kokoonpanoon – ja kaikki siltä väliltä

VMT Plasticin osaaminen on ennen kaikkea suunnittelutyössä ja kokonaispalvelun tuottamisessa valmistaminen mukaan lukien.

”Tunnemme raaka-aineemme niin hyvin, että osaamisestamme saa eniten irti, kun pääsemme mukaan jo tuotteen suunnitteluvaiheessa. Näin voimme auttaa valitsemaan oikeat kierrätysmateriaalit ja varmistamaan, että tuotedesign on kokonaisuuden kannalta paras mahdollinen”, Olkkonen korostaa.

Yritys voi auttaa asiakkaitaan muovikappaleen valmistuksen jälkeen myös kokoonpanossa, jolloin asiakas saa suoraan valmiiksi asti viedyn tuotekokonaisuuden.

”Näin asiakkaiden ei tarvitse ruveta ruuvailemaan, porailemaan ja säätämään jopa kymmentä eri komponenttia yhteen, vaan me teemme sen valmiiksi jo Virroilla.

Olkkonen muistuttaa, että VMT Plasticin osaaminen ja näkemys ovat kaikkien asiakkaiden hyödynnettävissä.

”Muoviosien suunnitteluun, valmistamiseen ja kokoonpanoon liittyvät huolet voi jättää meille”, summaa Olkkonen.

Nähdään Alihankinta-messuilla!

Jos olet tulossa messuille uuden muovituotteen valmistus mielessäsi, autamme teknisen muovituotteen tuotantomenetelmän valinnassa ja tuotteen valmistettavuudessa sekä työkalun suunnittelussa ja valmistamisessa.

Tervetuloa keskustelemaan kanssamme kestävistä ja vastuullisista muoviratkaisuista!
Alihankinta 2023 -messut 26.–28.9.2023 Tampereen Messu- ja Urheilukeskus.
Löydät meidät tutulta osastolta A618.

 

 

Kokoonpanosta kustannussäästöjä

Tarpeesi mukaan vastaamme myös tuotteiden kokoonpanovaiheista ja tarvittavista hankinnoista osakokoonpanoihin liittyen. Tämä nopeuttaa tuotteen asennusta sinun kokoonpanossasi ja tuo sitä kautta kustannussäästöjä.

Kiinnostuitko? Lue Avant Tecnon asiakastarina kokoonpanopalvelumme eduista.

säiliön räjäytyskuva

Vastuullinen kumppani

Olemme teknisiä muovituotteita suunnitteleva ja valmistava vastuullinen perheyritys. Tarjoamme yli 50-vuoden kokemuksella kokonaisvaltaisia muoviratkaisuja.

Nykyaikainen tuotantomme mahdollistaa kustannustehokkaan ja vastuullisen sopimusvalmistuksen ruiskuvalu- ja puhallusmuovausmenetelmillä. Tutkimme ja otamme käyttöön uusia sovelluksia ja kierrätysraaka-aineita jatkuvasti. Keskustelemme mielellämme uusista ratkaisuista ja raaka-aineiden mahdollisuuksista sinunkin kanssasi.

Tavoitteemme on olla kierrätysraaka-aineiden käytön edelläkävijä.

Lue, kuinka käytetty muovituote muuttuu käsissämme uudeksi.

 

Varaa aika juttutuokioon myyjämme kanssa!

Jere Olkkonen

Myyntipäällikkö

jere.olkkonen@vmtplastic.fi
0400 566 450

 

Rekisteröidy messuvieraaksi ennakkoon!

 

Muovisista munakennoista sadevesikaivoksi – kierrättäminen muuttaa muovituotteen uudeksi

Oletko ajatellut, että muovinkierrätykseen viemäsi tuote voi tulla uudelleen käyttöösi toisena tuotteena? Muovi on siitä ihmeellinen materiaali, että viisaasti ja kierrätettynä sitä voi hyödyntää aina vain uudestaan ja uudestaan. Kun oikeat tekijät ja raaka-aineet kohtaavat, voi käydä vaikkapa niin, että muovinen munakenno muuntautuu sadevesikaivoksi.

 

Yhteistyö vauhdittaa kierrätystä

VMT Plastic tekee tiivistä yhteistyötä Keskinen Recycling Oy:n kanssa, joka kierrättää muovia teollisuuden tarpeisiin ja toimittaa kierrätysraaka-aineita alan toimijoille. Muovisten munakennojen uudelleenhyödyntäminen on VMT Plasticin myyntijohtajan Ville Mäkisen mielestä malliesimerkki kiertotaloudesta, jossa käytetylle muovituotteelle etsitään seuraavaa käyttökohdetta eli sopivaa kierrätyskanavaa.

”Käytetyille muovijakeille on ollut vaikea löytää kierrätyskanavaa ja yleensä ne ovatkin menneet polttoon, eli käytännössä energiaksi. Olemme yhteistyössä Keskinen Recyclingin kanssa etsineet heille tuleville jakeille sopivia käyttökohteita”, Mäkinen kertaa.

”Munakennoissa käytettävä HDPE-raaka-aine on laadukas valtamuovi, jota käytämme muissakin tuotteissamme. Tässä tapauksessa munakennoista saaduista raaka-aineesta valmistettiin sadevesikaivoja, jotka on tehty sataprosenttisesti laadukkaasta kierrätysmateriaalista.”

Tämä sadevesikaivo on valmistettu kierrätetystä raaka-aineesta.

 

Laadukas raaka-aine löytää paikkansa

Jakeita on erilaisia ja kierrätyspuolella on ominaista, että ne eivät välttämättä ole täsmälleen samaa tavaraa vuodesta toiseen. Tärkeintä on, että raaka-aine soveltuu koneisiin ja löydetään tuotteita, joissa sitä voi hyödyntää. Tällä hetkellä siis sadevesikaivoihin tarvittava raaka-aine saadaan munakennosta, mutta jatkossa se voi olla peräisin vaikkapa käytöstä poistetusta roskapöntöstä.

Munakennon kaltaiset tuotteet ovat usein peräisin teollisuudesta ja kun tuotetta kasautuu isompi määrä, otetaan yhteyttä jätteidenkäsittelijään tuotteiden kierrätystä varten. Jätteenkäsittelijä on sitten esimerkiksi tässä tapauksessa ollut yhteydessä Keskinen Recyclingiin selvittääkseen, voiko munakennoja hyödyntää kierrätysraaka-aineena.

”Työnjako toimijoiden välillä on selkeä – raaka-aineen kierrättäjä  tekee laadun esiseulonnan, mekaanisen puhdistuksen ja uudelleen granuloinnin, teollisuuden puolella valmistajan roolina on katsoa, mihin minkäkin laatuinen tavara soveltuu”, Mäkinen kuvailee.

Mekaanisessa puhdistuksessa jakeet rouhitaan, pestään ja sulatetaan, jonka jälkeen massa uudelleen granuloidaan. Granuloinnin lopputulema on pientä riisinjyvän kokoista nappulaa, jota sitten myydään teollisuudelle raaka-aineeksi.

 

Kaljakorilaatu jäi historiaan

Kierrätyspuolella raaka-aineen käsittely esimerkiksi epäpuhtauksien suodattamisessa ja pesutekniikoissa on mennyt Mäkisen mukaan valovuoden eteenpäin. Kierrätyslaadut ovat nykyään huomattavasti laadukkaampia ja toki myös muoviteollisuuden puolella on tullut paljo osaamista. Raaka-aineita on ruvettu käyttämään rohkeammin ja samalla opittu käyttämään niitä paremmin. Tämä on myös osasyy sille, miksi kierrätysraaka-aineita on ruvettu tunnistamaan laadukkaampina materiaaleina.

”Aiemmin ihmisillä ja helposti yrityksilläkin oli mielikuva, että kierrätysmateriaalit on automaattisesti B-luokan sekatavaraa. Aiemmin puhuttiinkin kierrätysmuovien yhteydessä niin kutsutusta kaljakorilaadusta”, virnistää Mäkinen. ”Jossain vaiheessa muovituotteiden kierrätys oli sillä tasolla, että kaikki mahdollinen rouhittiin samaan kasaan. Näissä ei siis välttämättä ollut mitään laadullista aspektia, vaan jo se, että tuote saatiin syntymään, oli voitto.”

 

Muovinkierrätyksen hyödyntämättömät mahdollisuudet

Kierrätyspuolella ydinongelma ei siis ole muovituote vaan se, miten kuluttaja voi kierrättää muovituotteensa.

”Liian usein muovituotteet ajautuvat edelleen sekajätteisiin”, harmittelee Mäkinen.

”Pakkausmuovien keräysjärjestelmää lukuun ottamatta ei ole mitään järkevää kanavaa varsinkaan kuluttajatasolla ohjata muovia kierrätykseen. Esimerkiksi muoviset lasten lelut, kuten vaikkapa pulkat mielletään ei-kierrätettäviksi muoveiksi, vaikka me voisimme tehdä muovisesta keinuhevosesta tällaisia sadevesikaivoja tuosta vaan.”

Muovituotteiden valmistajan roolista katsottuna parhaita raaka-aineita ovat niin kutsutut single source -tyyppiset eli mahdollisimman yhdestä lähteestä peräisin olevat jakeet.

”Näin tiedämme heti, että raaka-aine on tasalaatuista, eikä se aiheuta tuotantoprosessissa mitään seilaamista. Jos on monia laatuja sekaisin, raaka-aineista tulee helposti levotonta eli ominaisuudet ja käyttäytyminen muuttuvat ja sitä on vaikea saada hallintaan.”

 

Katso Kesrec yhteistyötarinamme video täällä.

 

Muovi – eilen • tänään • huomenna -näyttely Emil Aaltosen museossa Pyynikinlinnassa

Emil Aaltosen museossa on avautunut muovisuhdettamme käsittelevä näyttely Muovi – eilen, tänään, huomenna. Näyttely esittelee muovin merkitystä monesta näkökulmasta nostaen esiin aikamme ihmeaineen mahdollisuudet ja haasteet.

Muovi tuli Suomeen

Suomeen ensimmäiset muovituotteet tulivat 1800-luvun lopulla ja ensimmäiset kokeilut muoviesineiden valmistamiseksi tehtiin 1910-luvun lopulla. Insinööri Robert Frantsila oli tutustunut Saksassa kaseiinimuovin valmistukseen ja yhdessä kemisti-insinööri Richard Kosterin kanssa hän kehitti galaliittilevyjen valmistustapaa. Vuoden 1920 lopulla jätettiin patenttihakemus ja seuraavana vuonna Sarvis Oy aloitti Tampereella toimintansa. Tehtailija Emil Aaltosen, joka oli yksi yhtiön perustajista, omistukseen Sarvis Oy päätyi vuonna 1926.

Näyttely syntyi yhteistyönä

Näyttely tarkastelee muovia Sarvis Oy:n tuotannon, Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden toteuttamien elokuvien ja tämän päivän muoviteollisuudessa toimivan Virtain Muovityö Oy:n kautta.

Sarviksen lukuisat, tutut kodin esineet kirvoittavat monia muistoja. Usea museovieras löytääkin itselleen tuttuja esineitä vitriineistä. Osa esineistä voi edelleen olla aktiivisessa käytössä osa saattaa tuoda mummolan lapsuuden kesät mieleen.

TAMK on ollut mukana näyttelyn taustatyössä ja rakentamisessa. Media-alan opiskelijat ovat tarkastelleet sitä, millainen on suhteemme muoviin. Opiskelijoiden videot ovat oivaltavia, informatiivisia ja koskettavia. Yhteistyö museon ja TAMKin välille syntyi PackAlliance -hankkeen kautta.

Virtain Muovityö Oy:n rooli näyttelyssä on kertoa perheyrityksen terveisiä muoviteollisuudesta sekä myös pohtia alan tulevaisuutta. Virtain Muovityö Oy on yli viisikymmentävuotias perheyritys Pohjois-Pirkanmaalta. VMT:n kokonaisuus rakentui yhdessä museojohtaja Mika Törmän ja näyttelyarkkitehti Henrietta Lehtosen kanssa.

VMT:n toimitusjohtaja Marja Haapanen iloitsee mahdollisuudesta olla mukana näyttelyssä:

– On hieno olla mukana näin monipuolisessa ja kiinnostavassa muovinäyttelyssä, varsinkin VMT:n viisikymmenvuotisen taipaleen merkeissä. On mahtavaa olla mukana muovihistoriassa tälläkin tavoin ja tuoda myös isän Olavi Mäkisen panos esille siinä, hän summailee.

VMT:n historiaa ja tätä päivää

Näyttelyssä muovialan perheyrityksen historia valottuu Virtain Muovityön perustajan Olavi Mäkisen haastatteluvideosta. Näyttelyssä on myös esillä VMT:n ensimmäinen tuote 80-lätkä ja sen ruiskuvalumuotti.

VMT:n ensimmäinen tuote 80-lätkä ja sen muotti.

 

Kuten museojohtaja Törmä avajaispuheessaan kertoi, tähän kasikympinlätkään liittyy monia muistoja. Hänelle käsikympin lätkä edusti vapautta, kun sai ajokortin ja pääsi autoilemaan itsenäisesti lätkä takaikkunalla.

Uusimpia tuoteratkaisuja näyttelyssä edustavat tekniset työkoneisiin valmistetut puhallusmuovatut muovikappaleet. Virtain Muovityö Oy on myös aktiivinen kierrätysraaka-aineiden hyödyntämisessä ja näyttelyssä sivutaan myös alan vastuullisuutta sekä kierrätysraaka-aineita ja niiden käyttöä nyt ja tulevaisuudessa.

VMT on muovialalla toimivana yrityksenä törmännyt usein näkemykseen siitä, että alaa ei perinteisesti ajatella vastuullisena tai ympäristöystävällisenä. VMT haluaa olla tekemässä muovin käytöstä vastuullista.

VMT:n vastuullisesta otteesta kertoo erityisesti kierrätysraaka-aineen käyttömäärän huima nousu. Vielä pari vuotta sitten vain 20 prosenttia VMT:n tuotannossa käytetystä muoviraaka-aineesta oli kierrätysaineita ja loput 80 prosenttia oli uusia raaka-aineita. Nyt luvut on käännetty toisinpäin – 80 prosenttia VMT:n valmistamista muovituotteista tehdään kierrätysmuoviaineista.

Muovimuistojen keruuhanke

Näyttelyn yhteydessä kerätään myös muovimuistoja, ja -kokemuksia. Miten muovi on osana omaa arkipäivän elämää, miten se on muovannut ja muovaa maailmaa, yhteiskuntaa, elinympäristöä. Keruu tehdään yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa.

 

Muovi – eilen • tänään • huomenna -näyttely Emil Aaltosen museossa Pyynikinlinnassa

Avoinna: 22.4.2023 – 8.10.2023, ke 12–18, la–su 12–16. (kesällä 1.6.–31.8 myös to 12–16)

pyynikinlinna.fi

TAMK

Kokoonpanosta komponenttien hankintaan – VMT Plastic palvelee asiakkaitaan laajalla skaalalla

Laadukkaista muovituotteistaan tunnettu VMT Plastic on viime vuosina laajentanut palvelukattaustaan myös kokoonpanon suuntaan. Oman jalansijan kasvattamisen lisäksi taustalla on yrityksen halu auttaa asiakkaitaan ongelmanratkaisukohdissa.

”VMT Plastic on aina ollut vähän sellainen insinööritalo”, kuvailee myyntipäällikkö Ville Mäkinen. ”Olemme mielellämme ideoineet ja suunnitelleet, miten voisimme auttaa asiakkaita ongelmien ratkaisemisessa.”

Kokoonpanotyössä on äärimmäisen tärkeää tuntea asiakkaan toimintaympäristö ja ymmärtääminne tuotetta, loppukokoonpanoa tai osakokoonpanoa ollaan viemässä. Suuri osa osakokoonpanotöistä on melko yksinkertaisia ja siksikin niiden ulkoistaminen kannattaa.

”Se, että asiakas tekee itse kaiken kokoonpanon ja varastoi tarvittavia komponentteja, ei välttämättä lisää heidän lopputuotteensa arvoa. VMT Plasticin näkökulmasta tilanne on toinen – kun voimme tarjota kokoonpanoa, se kasvattaa myös omien tuotteidemme lisäarvoa”, Mäkinen kertoo.

Avant Tecnon polttoainesäiliössä näkyy laaja yhteistyö

VMT Plastic voi auttaa asiakkaitaan todella laajamittaisesti myös komponenttien hankkimisessa, kilpailuttamisessa ja suunnittelussa eli ammattikielellä sourcaamisessa. Yksi laajaa palvelukattausta hyödyntävistä asiakkaista on kotimainen monitoimikuormaimiavalmistava Avant Tecno.

VMT Plastic valmisti aluksi vain Avant Tecnon tarvitsemaa polttoainesäiliötä. Säiliön korkissa oli avaimella lukittava mekanismi ja ajoneuvossa vielä oma avaimensa. Tämä kahden avaimen maailma kuulosti Mäkisen korvaan hankalalta.

”Ehdotimme asiakkaalle, että laajentaisimme yhteistyötä ja sourcaisimme heille uuden korkin. Korkki myös sarjoitettiin hytin avaimeen sopivaksi ja näin yhdestä avaimesta päästiin eroon. Rakensimme siis asiakkaalle kokoonpantavan komponentin täysin heidän tarpeisiinsa räätälöitynä”, summaa Mäkinen.

Yhteistyön laajentamisen myötä Avant Tecno sai myös pienennettyä suureksi kasvanutta varastoaan.

”Jos tuotteita on varastossa esimerkiksi tuhat kappaletta ja kaikissa on kymmenen liitettävää komponenttia, varaston pitää olla aika massiivinen. Kun tämä monistuu useammassa tuotteissa, varasto paisuu väistämättä aika suureksi. Avullamme asiakas sai varastoeurojakin ajatellen karsittua ylimääräiset komponentit omista tiloistaan”, Mäkinen kuvailee.

Kokoonpanotyö varmistaa asiakastyytyväisyyden

Kokoonpanon ulkoistamisen myötä asiakas saa siis käyttää ydinosaamistaan omaan spesifiin tuotteeseensa, eikä joudu kuluttamaan aikaa ja resursseja heille vähemmän tärkeään komponentin kiinnittämistyöhön. Vastuun ottaminen kokoonpanosta poistaa myös mahdolliset haasteet, joita asiakkaalle on tullut komponenttien kiinnittämisessä VMT Plasticin valmistamaan muovituotteeseen.

”Kun kiinnitämme tarvittavat komponentit itse, voimme ratkaista mahdolliset eteen tulevat haasteet ketterästi omassa tuotannossamme. Näin pääsemme heti kiinni ongelman juurisyyhyn ja asiakas saa varmasti sataprosenttisesti toimivan tuotteen”, huomauttaa Mäkinen.

”Laadunhallinnallisestakin näkökulmasta on siis järkevää kiinnittää kaikki komponentit mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ennen kun tuotteita lähdetään asiakkaalle toimittamaan.”

Yhteistyön perustana hyvä keskusteluyhteys

Mäkinen kannustaa hyödyntämään VMT Plasticia myös tuotekehityksessä.

”Asiakkaalla voi olla omassa tuotekehityksessään vaikkapa joku polttoainesäiliön kaltainen tuote ja he pähkäilevät siihen sopivaa kiinnikeosaa. Sen sijaan, että he itse käyttäisivät tähän aikaa, koko ongelman voisi siirtää meille”, muistuttaa Mäkinen.

”On tärkeää, että informaatio meidän ja asiakkaan välillä kulkee. Kun keskusteluyhteys on auki matalalla kynnyksellä, tulee harvemmin ongelmiakaan.”

Kumppanuusperiaatteella toimivat yhteistyöt ovat erityisen mieluisia Mäkiselle, joka kokee olevansa ennen kaikkea palveluammatissa.

”Yhteistyömme asiakkaan kanssa syvenee, kun voimme toimittaa heille valmiimman kokonaisuuden ja samalla saamme tilaisuuden tehdä oma työmme parhaalla mahdollisella tavalla.”

 

Lue lisää yhteistyöstämme Avant Tecnon kanssa täältä.

Vastuullisuustoimistamme voit lukea täältä.

Muoviteollisuuden asiantuntijat ovat aina käytettävissäsi.
Ota rohkeasti yhteyttä.