VMT Plastic nipistää osaamisellaan hiilijalanjälkeä pienemmäksi

Monet yritykset tavoittelevat hiilijalanjäljen pienentämistä ja konkreettisia toimia päästövähennysten saamiseksi. Yhä useampi yritys haluaa myös panostaa kotimaiseen osaamiseen ja sitäkin VMT:ltä löytyy – tehdäänhän lähes kaikki yrityksen tuotteet Virroilla, Pirkanmaalla.

”Voimme taatusti auttaa asiakkaitamme omalla työllämme”, lupaa VMT Plasticin myyntipäällikkö Jere Olkkonen.

”Jos tuotteessa on muoviosia, voimme tarjota ratkaisuja hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Kierrätysraaka-aineen käytön myötä saadaan jo hyviä asioita aikaseksi, mutta yhtä tärkeää on tuotesuunnittelussa eteen tuleva raaka-aineoptimointi.”

Laitevalmistajien käyttämiä muovituotteita ei välttämättä ole alun perin suunniteltu optimaalisiksi muovituotteiksi, varsinkin jos tuotteen valmistusvolyymi on ollut aluksi pienempi. Menekin kasvaessa kannattaa viimeistään tarkistaa, voisiko erilaisella tuotantomenetelmällä ja päivitetyllä tuotedesignilla saada tuotteen valmistamisesta paitsi edullisempaa, myös ympäristöystävällisempää.
”Keventämällä tuotteen designia säästetään niin raaka-aineen määrässä, kustannuksissa kuin päästöissäkin. Hiilijalanjäljen pienentäminen lähtee usein pienistä asioista”, painottaa Olkkonen.

”Tarkoituksemme ei ole myydä mahdollisimman paljon muovia. Haluamme nimenomaan tuottaa mahdollisimman hyvän tuotteen, kun materiaaliksi on valittu muovi.”

VMT Plasticin ratkaisuilla merkittäviä muutoksia

Hiilijalanjälkeen liittyvät mittaukset ja esitysmuodot eivät ole vielä niin standardisoituja, että sen pienentämiseen kierrätysraaka-aineita suosimalla voitaisiin antaa selkeä vastaus. Jos yrityksellä on jo olemassa selkeitä mittareita ja tavoitteita, on VMT Plasticin väen helppo laskea ja osoittaa, mitä kierrätysraaka-aineen käyttö ja designin huolellisempi suunnittelu käytännössä merkitsisi.

”Jos sellaisia ei ole, voidaan kuitenkin todentaa, että kierrätysmateriaalien käyttö on meillä pitkällä ja ollaan asiassa selkeästi eturintamassa”, Olkkonen muotoilee.

”Tarkkojen lukujen saaminen on vielä työstettävä aihe, mutta vaikutuksen hiilijalanjälkeen voi usein todentaa vähän kiertotietä. Hyödyn voi laskea esimerkiksi siitä, jos käytettävän raaka-aineen määrä vähenee vaikka 30 prosenttia edelliseen designiin verrattuna. Jos aiemmin ei ole käytetty kierrätysmateriaalia lainkaan ja jatkossa valmistamiseen käytetään pelkästään kierrätysmateriaalia, voidaan aika nopeasti päätellä, että vaikutus on pelkästään positiivinen”, Olkkonen summaa.

Tietoa tuotteiden hiilijalanjäljestä vaaditaan Euroopan mittakaavassa jatkuvasti enemmän ja enemmän. Monet isot yritykset ovat sitoutuneet esimerkiksi Science Based Target eli SBT-mittareihin. Niihin sitoutuneilla yrityksillä on selkeä missio ilmastonmuutoksen pahimpien vaikutusten estämisessä, ja he ovat usein velvoittaneet myös toimittajansa sitoutumana samaan.

”Uskon, että monessa yrityksessä on paineita saada omilta toimittajiltaan konkreettisia toimenpiteitä. VMT Plasticilla ollaan tässä jo niin pitkällä, että meillä on antaa valmiita ratkaisuja”, muistuttaa Olkkonen.

muovigranulaatteja kädessä

Kierrätysraaka-aine kannattaa hyödyntää

Olkkonen haluaa herätellä yrityksiä pohtimaan muovituotteidensa tekotapaa ja materiaalia, vaikka itse osa ei olisi heidän kannaltaan kriittisin vaikkapa hinnalla mitattuna. Muovi voi myös korvata muita hankalia materiaaleja, sillä esimerkiksi metallitkaan eivät ole päästöttömiä.

”Voi olla, että kierrätysmateriaalista valmistettu muoviosa voi olla olennaisesti parempi kuin esimerkiksi monta työvaihetta vaativa metalliosa. Jos kappaleita menee yksittäisiä vuodessa, ei sitä välttämättä kannata muovisena ruveta tekemään. Jos tarvitaan enemmän, kiinnittämällä huomiota valmistusteknologiaan voidaan saavuttaa merkittävä säästöpotentiaali tai positiivinen muutos vastuullisuus- ja ympäristöasioihin”, toteaa Olkkonen ja muistuttaa, että VMT Plastic valmistaa muovista pelkästään teknisiä komponentteja eikä lainkaan bulkkituotteita.

”Näitä muovituotteita ei jouduta keräämään merten rannalta, vaan teknisen muovituotteen käyttäminen voi olla hankalista valinnoista paras.”

Maailman muovituotteista kierrätetään kymmenkunta prosenttia ja vain yksi prosentti kierrätetään toiseen kertaan. Käyttämiensä raaka-aineiden ansiosta VMT Plastic sujahtaa tuohon yhteen prosenttiin. Tällä hetkellä noin 80 prosenttia VMT Plasticin käyttämästä raaka-aineesta on kierrätysmateriaalia ja tavoite on kasvattaa lukua jatkuvasti.

”Toki käyttämämme määrät ovat maailman mittakaavassa pieniä, mutta jokainen teko oikeaan suuntaan vie lähemmäs isompaa muutosta”, niputtaa Olkkonen.

Suunnittelusta kokoonpanoon – ja kaikki siltä väliltä

VMT Plasticin osaaminen on ennen kaikkea suunnittelutyössä ja kokonaispalvelun tuottamisessa valmistaminen mukaan lukien.

”Tunnemme raaka-aineemme niin hyvin, että osaamisestamme saa eniten irti, kun pääsemme mukaan jo tuotteen suunnitteluvaiheessa. Näin voimme auttaa valitsemaan oikeat kierrätysmateriaalit ja varmistamaan, että tuotedesign on kokonaisuuden kannalta paras mahdollinen”, Olkkonen korostaa.

Yritys voi auttaa asiakkaitaan muovikappaleen valmistuksen jälkeen myös kokoonpanossa, jolloin asiakas saa suoraan valmiiksi asti viedyn tuotekokonaisuuden.

”Näin asiakkaiden ei tarvitse ruveta ruuvailemaan, porailemaan ja säätämään jopa kymmentä eri komponenttia yhteen, vaan me teemme sen valmiiksi jo Virroilla.

Olkkonen muistuttaa, että VMT Plasticin osaaminen ja näkemys ovat kaikkien asiakkaiden hyödynnettävissä.

”Muoviosien suunnitteluun, valmistamiseen ja kokoonpanoon liittyvät huolet voi jättää meille”, summaa Olkkonen.

Nähdään Alihankinta-messuilla!

Jos olet tulossa messuille uuden muovituotteen valmistus mielessäsi, autamme teknisen muovituotteen tuotantomenetelmän valinnassa ja tuotteen valmistettavuudessa sekä työkalun suunnittelussa ja valmistamisessa.

Tervetuloa keskustelemaan kanssamme kestävistä ja vastuullisista muoviratkaisuista!
Alihankinta 2023 -messut 26.–28.9.2023 Tampereen Messu- ja Urheilukeskus.
Löydät meidät tutulta osastolta A618.

 

 

Kokoonpanosta kustannussäästöjä

Tarpeesi mukaan vastaamme myös tuotteiden kokoonpanovaiheista ja tarvittavista hankinnoista osakokoonpanoihin liittyen. Tämä nopeuttaa tuotteen asennusta sinun kokoonpanossasi ja tuo sitä kautta kustannussäästöjä.

Kiinnostuitko? Lue Avant Tecnon asiakastarina kokoonpanopalvelumme eduista.

säiliön räjäytyskuva

Vastuullinen kumppani

Olemme teknisiä muovituotteita suunnitteleva ja valmistava vastuullinen perheyritys. Tarjoamme yli 50-vuoden kokemuksella kokonaisvaltaisia muoviratkaisuja.

Nykyaikainen tuotantomme mahdollistaa kustannustehokkaan ja vastuullisen sopimusvalmistuksen ruiskuvalu- ja puhallusmuovausmenetelmillä. Tutkimme ja otamme käyttöön uusia sovelluksia ja kierrätysraaka-aineita jatkuvasti. Keskustelemme mielellämme uusista ratkaisuista ja raaka-aineiden mahdollisuuksista sinunkin kanssasi.

Tavoitteemme on olla kierrätysraaka-aineiden käytön edelläkävijä.

Lue, kuinka käytetty muovituote muuttuu käsissämme uudeksi.

 

Varaa aika juttutuokioon myyjämme kanssa!

Jere Olkkonen

Myyntipäällikkö

jere.olkkonen@vmtplastic.fi
0400 566 450

 

Rekisteröidy messuvieraaksi ennakkoon!

 

Muovisista munakennoista sadevesikaivoksi – kierrättäminen muuttaa muovituotteen uudeksi

Oletko ajatellut, että muovinkierrätykseen viemäsi tuote voi tulla uudelleen käyttöösi toisena tuotteena? Muovi on siitä ihmeellinen materiaali, että viisaasti ja kierrätettynä sitä voi hyödyntää aina vain uudestaan ja uudestaan. Kun oikeat tekijät ja raaka-aineet kohtaavat, voi käydä vaikkapa niin, että muovinen munakenno muuntautuu sadevesikaivoksi.

 

Yhteistyö vauhdittaa kierrätystä

VMT Plastic tekee tiivistä yhteistyötä Keskinen Recycling Oy:n kanssa, joka kierrättää muovia teollisuuden tarpeisiin ja toimittaa kierrätysraaka-aineita alan toimijoille. Muovisten munakennojen uudelleenhyödyntäminen on VMT Plasticin myyntijohtajan Ville Mäkisen mielestä malliesimerkki kiertotaloudesta, jossa käytetylle muovituotteelle etsitään seuraavaa käyttökohdetta eli sopivaa kierrätyskanavaa.

”Käytetyille muovijakeille on ollut vaikea löytää kierrätyskanavaa ja yleensä ne ovatkin menneet polttoon, eli käytännössä energiaksi. Olemme yhteistyössä Keskinen Recyclingin kanssa etsineet heille tuleville jakeille sopivia käyttökohteita”, Mäkinen kertaa.

”Munakennoissa käytettävä HDPE-raaka-aine on laadukas valtamuovi, jota käytämme muissakin tuotteissamme. Tässä tapauksessa munakennoista saaduista raaka-aineesta valmistettiin sadevesikaivoja, jotka on tehty sataprosenttisesti laadukkaasta kierrätysmateriaalista.”

Tämä sadevesikaivo on valmistettu kierrätetystä raaka-aineesta.

 

Laadukas raaka-aine löytää paikkansa

Jakeita on erilaisia ja kierrätyspuolella on ominaista, että ne eivät välttämättä ole täsmälleen samaa tavaraa vuodesta toiseen. Tärkeintä on, että raaka-aine soveltuu koneisiin ja löydetään tuotteita, joissa sitä voi hyödyntää. Tällä hetkellä siis sadevesikaivoihin tarvittava raaka-aine saadaan munakennosta, mutta jatkossa se voi olla peräisin vaikkapa käytöstä poistetusta roskapöntöstä.

Munakennon kaltaiset tuotteet ovat usein peräisin teollisuudesta ja kun tuotetta kasautuu isompi määrä, otetaan yhteyttä jätteidenkäsittelijään tuotteiden kierrätystä varten. Jätteenkäsittelijä on sitten esimerkiksi tässä tapauksessa ollut yhteydessä Keskinen Recyclingiin selvittääkseen, voiko munakennoja hyödyntää kierrätysraaka-aineena.

”Työnjako toimijoiden välillä on selkeä – raaka-aineen kierrättäjä  tekee laadun esiseulonnan, mekaanisen puhdistuksen ja uudelleen granuloinnin, teollisuuden puolella valmistajan roolina on katsoa, mihin minkäkin laatuinen tavara soveltuu”, Mäkinen kuvailee.

Mekaanisessa puhdistuksessa jakeet rouhitaan, pestään ja sulatetaan, jonka jälkeen massa uudelleen granuloidaan. Granuloinnin lopputulema on pientä riisinjyvän kokoista nappulaa, jota sitten myydään teollisuudelle raaka-aineeksi.

 

Kaljakorilaatu jäi historiaan

Kierrätyspuolella raaka-aineen käsittely esimerkiksi epäpuhtauksien suodattamisessa ja pesutekniikoissa on mennyt Mäkisen mukaan valovuoden eteenpäin. Kierrätyslaadut ovat nykyään huomattavasti laadukkaampia ja toki myös muoviteollisuuden puolella on tullut paljo osaamista. Raaka-aineita on ruvettu käyttämään rohkeammin ja samalla opittu käyttämään niitä paremmin. Tämä on myös osasyy sille, miksi kierrätysraaka-aineita on ruvettu tunnistamaan laadukkaampina materiaaleina.

”Aiemmin ihmisillä ja helposti yrityksilläkin oli mielikuva, että kierrätysmateriaalit on automaattisesti B-luokan sekatavaraa. Aiemmin puhuttiinkin kierrätysmuovien yhteydessä niin kutsutusta kaljakorilaadusta”, virnistää Mäkinen. ”Jossain vaiheessa muovituotteiden kierrätys oli sillä tasolla, että kaikki mahdollinen rouhittiin samaan kasaan. Näissä ei siis välttämättä ollut mitään laadullista aspektia, vaan jo se, että tuote saatiin syntymään, oli voitto.”

 

Muovinkierrätyksen hyödyntämättömät mahdollisuudet

Kierrätyspuolella ydinongelma ei siis ole muovituote vaan se, miten kuluttaja voi kierrättää muovituotteensa.

”Liian usein muovituotteet ajautuvat edelleen sekajätteisiin”, harmittelee Mäkinen.

”Pakkausmuovien keräysjärjestelmää lukuun ottamatta ei ole mitään järkevää kanavaa varsinkaan kuluttajatasolla ohjata muovia kierrätykseen. Esimerkiksi muoviset lasten lelut, kuten vaikkapa pulkat mielletään ei-kierrätettäviksi muoveiksi, vaikka me voisimme tehdä muovisesta keinuhevosesta tällaisia sadevesikaivoja tuosta vaan.”

Muovituotteiden valmistajan roolista katsottuna parhaita raaka-aineita ovat niin kutsutut single source -tyyppiset eli mahdollisimman yhdestä lähteestä peräisin olevat jakeet.

”Näin tiedämme heti, että raaka-aine on tasalaatuista, eikä se aiheuta tuotantoprosessissa mitään seilaamista. Jos on monia laatuja sekaisin, raaka-aineista tulee helposti levotonta eli ominaisuudet ja käyttäytyminen muuttuvat ja sitä on vaikea saada hallintaan.”

 

Katso Kesrec yhteistyötarinamme video täällä.

 

Muovi – eilen • tänään • huomenna -näyttely Emil Aaltosen museossa Pyynikinlinnassa

Emil Aaltosen museossa on avautunut muovisuhdettamme käsittelevä näyttely Muovi – eilen, tänään, huomenna. Näyttely esittelee muovin merkitystä monesta näkökulmasta nostaen esiin aikamme ihmeaineen mahdollisuudet ja haasteet.

Muovi tuli Suomeen

Suomeen ensimmäiset muovituotteet tulivat 1800-luvun lopulla ja ensimmäiset kokeilut muoviesineiden valmistamiseksi tehtiin 1910-luvun lopulla. Insinööri Robert Frantsila oli tutustunut Saksassa kaseiinimuovin valmistukseen ja yhdessä kemisti-insinööri Richard Kosterin kanssa hän kehitti galaliittilevyjen valmistustapaa. Vuoden 1920 lopulla jätettiin patenttihakemus ja seuraavana vuonna Sarvis Oy aloitti Tampereella toimintansa. Tehtailija Emil Aaltosen, joka oli yksi yhtiön perustajista, omistukseen Sarvis Oy päätyi vuonna 1926.

Näyttely syntyi yhteistyönä

Näyttely tarkastelee muovia Sarvis Oy:n tuotannon, Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden toteuttamien elokuvien ja tämän päivän muoviteollisuudessa toimivan Virtain Muovityö Oy:n kautta.

Sarviksen lukuisat, tutut kodin esineet kirvoittavat monia muistoja. Usea museovieras löytääkin itselleen tuttuja esineitä vitriineistä. Osa esineistä voi edelleen olla aktiivisessa käytössä osa saattaa tuoda mummolan lapsuuden kesät mieleen.

TAMK on ollut mukana näyttelyn taustatyössä ja rakentamisessa. Media-alan opiskelijat ovat tarkastelleet sitä, millainen on suhteemme muoviin. Opiskelijoiden videot ovat oivaltavia, informatiivisia ja koskettavia. Yhteistyö museon ja TAMKin välille syntyi PackAlliance -hankkeen kautta.

Virtain Muovityö Oy:n rooli näyttelyssä on kertoa perheyrityksen terveisiä muoviteollisuudesta sekä myös pohtia alan tulevaisuutta. Virtain Muovityö Oy on yli viisikymmentävuotias perheyritys Pohjois-Pirkanmaalta. VMT:n kokonaisuus rakentui yhdessä museojohtaja Mika Törmän ja näyttelyarkkitehti Henrietta Lehtosen kanssa.

VMT:n toimitusjohtaja Marja Haapanen iloitsee mahdollisuudesta olla mukana näyttelyssä:

– On hieno olla mukana näin monipuolisessa ja kiinnostavassa muovinäyttelyssä, varsinkin VMT:n viisikymmenvuotisen taipaleen merkeissä. On mahtavaa olla mukana muovihistoriassa tälläkin tavoin ja tuoda myös isän Olavi Mäkisen panos esille siinä, hän summailee.

VMT:n historiaa ja tätä päivää

Näyttelyssä muovialan perheyrityksen historia valottuu Virtain Muovityön perustajan Olavi Mäkisen haastatteluvideosta. Näyttelyssä on myös esillä VMT:n ensimmäinen tuote 80-lätkä ja sen ruiskuvalumuotti.

VMT:n ensimmäinen tuote 80-lätkä ja sen muotti.

 

Kuten museojohtaja Törmä avajaispuheessaan kertoi, tähän kasikympinlätkään liittyy monia muistoja. Hänelle käsikympin lätkä edusti vapautta, kun sai ajokortin ja pääsi autoilemaan itsenäisesti lätkä takaikkunalla.

Uusimpia tuoteratkaisuja näyttelyssä edustavat tekniset työkoneisiin valmistetut puhallusmuovatut muovikappaleet. Virtain Muovityö Oy on myös aktiivinen kierrätysraaka-aineiden hyödyntämisessä ja näyttelyssä sivutaan myös alan vastuullisuutta sekä kierrätysraaka-aineita ja niiden käyttöä nyt ja tulevaisuudessa.

VMT on muovialalla toimivana yrityksenä törmännyt usein näkemykseen siitä, että alaa ei perinteisesti ajatella vastuullisena tai ympäristöystävällisenä. VMT haluaa olla tekemässä muovin käytöstä vastuullista.

VMT:n vastuullisesta otteesta kertoo erityisesti kierrätysraaka-aineen käyttömäärän huima nousu. Vielä pari vuotta sitten vain 20 prosenttia VMT:n tuotannossa käytetystä muoviraaka-aineesta oli kierrätysaineita ja loput 80 prosenttia oli uusia raaka-aineita. Nyt luvut on käännetty toisinpäin – 80 prosenttia VMT:n valmistamista muovituotteista tehdään kierrätysmuoviaineista.

Muovimuistojen keruuhanke

Näyttelyn yhteydessä kerätään myös muovimuistoja, ja -kokemuksia. Miten muovi on osana omaa arkipäivän elämää, miten se on muovannut ja muovaa maailmaa, yhteiskuntaa, elinympäristöä. Keruu tehdään yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa.

 

Muovi – eilen • tänään • huomenna -näyttely Emil Aaltosen museossa Pyynikinlinnassa

Avoinna: 22.4.2023 – 8.10.2023, ke 12–18, la–su 12–16. (kesällä 1.6.–31.8 myös to 12–16)

pyynikinlinna.fi

TAMK

Kokoonpanosta komponenttien hankintaan – VMT Plastic palvelee asiakkaitaan laajalla skaalalla

Laadukkaista muovituotteistaan tunnettu VMT Plastic on viime vuosina laajentanut palvelukattaustaan myös kokoonpanon suuntaan. Oman jalansijan kasvattamisen lisäksi taustalla on yrityksen halu auttaa asiakkaitaan ongelmanratkaisukohdissa.

”VMT Plastic on aina ollut vähän sellainen insinööritalo”, kuvailee myyntipäällikkö Ville Mäkinen. ”Olemme mielellämme ideoineet ja suunnitelleet, miten voisimme auttaa asiakkaita ongelmien ratkaisemisessa.”

Kokoonpanotyössä on äärimmäisen tärkeää tuntea asiakkaan toimintaympäristö ja ymmärtääminne tuotetta, loppukokoonpanoa tai osakokoonpanoa ollaan viemässä. Suuri osa osakokoonpanotöistä on melko yksinkertaisia ja siksikin niiden ulkoistaminen kannattaa.

”Se, että asiakas tekee itse kaiken kokoonpanon ja varastoi tarvittavia komponentteja, ei välttämättä lisää heidän lopputuotteensa arvoa. VMT Plasticin näkökulmasta tilanne on toinen – kun voimme tarjota kokoonpanoa, se kasvattaa myös omien tuotteidemme lisäarvoa”, Mäkinen kertoo.

Avant Tecnon polttoainesäiliössä näkyy laaja yhteistyö

VMT Plastic voi auttaa asiakkaitaan todella laajamittaisesti myös komponenttien hankkimisessa, kilpailuttamisessa ja suunnittelussa eli ammattikielellä sourcaamisessa. Yksi laajaa palvelukattausta hyödyntävistä asiakkaista on kotimainen monitoimikuormaimiavalmistava Avant Tecno.

VMT Plastic valmisti aluksi vain Avant Tecnon tarvitsemaa polttoainesäiliötä. Säiliön korkissa oli avaimella lukittava mekanismi ja ajoneuvossa vielä oma avaimensa. Tämä kahden avaimen maailma kuulosti Mäkisen korvaan hankalalta.

”Ehdotimme asiakkaalle, että laajentaisimme yhteistyötä ja sourcaisimme heille uuden korkin. Korkki myös sarjoitettiin hytin avaimeen sopivaksi ja näin yhdestä avaimesta päästiin eroon. Rakensimme siis asiakkaalle kokoonpantavan komponentin täysin heidän tarpeisiinsa räätälöitynä”, summaa Mäkinen.

Yhteistyön laajentamisen myötä Avant Tecno sai myös pienennettyä suureksi kasvanutta varastoaan.

”Jos tuotteita on varastossa esimerkiksi tuhat kappaletta ja kaikissa on kymmenen liitettävää komponenttia, varaston pitää olla aika massiivinen. Kun tämä monistuu useammassa tuotteissa, varasto paisuu väistämättä aika suureksi. Avullamme asiakas sai varastoeurojakin ajatellen karsittua ylimääräiset komponentit omista tiloistaan”, Mäkinen kuvailee.

Kokoonpanotyö varmistaa asiakastyytyväisyyden

Kokoonpanon ulkoistamisen myötä asiakas saa siis käyttää ydinosaamistaan omaan spesifiin tuotteeseensa, eikä joudu kuluttamaan aikaa ja resursseja heille vähemmän tärkeään komponentin kiinnittämistyöhön. Vastuun ottaminen kokoonpanosta poistaa myös mahdolliset haasteet, joita asiakkaalle on tullut komponenttien kiinnittämisessä VMT Plasticin valmistamaan muovituotteeseen.

”Kun kiinnitämme tarvittavat komponentit itse, voimme ratkaista mahdolliset eteen tulevat haasteet ketterästi omassa tuotannossamme. Näin pääsemme heti kiinni ongelman juurisyyhyn ja asiakas saa varmasti sataprosenttisesti toimivan tuotteen”, huomauttaa Mäkinen.

”Laadunhallinnallisestakin näkökulmasta on siis järkevää kiinnittää kaikki komponentit mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ennen kun tuotteita lähdetään asiakkaalle toimittamaan.”

Yhteistyön perustana hyvä keskusteluyhteys

Mäkinen kannustaa hyödyntämään VMT Plasticia myös tuotekehityksessä.

”Asiakkaalla voi olla omassa tuotekehityksessään vaikkapa joku polttoainesäiliön kaltainen tuote ja he pähkäilevät siihen sopivaa kiinnikeosaa. Sen sijaan, että he itse käyttäisivät tähän aikaa, koko ongelman voisi siirtää meille”, muistuttaa Mäkinen.

”On tärkeää, että informaatio meidän ja asiakkaan välillä kulkee. Kun keskusteluyhteys on auki matalalla kynnyksellä, tulee harvemmin ongelmiakaan.”

Kumppanuusperiaatteella toimivat yhteistyöt ovat erityisen mieluisia Mäkiselle, joka kokee olevansa ennen kaikkea palveluammatissa.

”Yhteistyömme asiakkaan kanssa syvenee, kun voimme toimittaa heille valmiimman kokonaisuuden ja samalla saamme tilaisuuden tehdä oma työmme parhaalla mahdollisella tavalla.”

 

Lue lisää yhteistyöstämme Avant Tecnon kanssa täältä.

Vastuullisuustoimistamme voit lukea täältä.

VMT tähtää kierrätysraaka-aineiden huippuosaajaksi

VMT on muovialalla toimivana yrityksenä törmännyt usein näkemykseen siitä, että alaa ei perinteisesti ajatella vastuullisena tai ympäristöystävällisenä. Koska muovia joka tapauksessa maailmassa tarvitaan, VMT haluaa olla tekemässä muovin käytöstä vastuullista.

”Haluamme olla alamme edelläkävijä ja profiloitua ennen kaikkea kierrätysraaka-aineiden huippuosaajaksi. Tähän myös kaikki kehitystyömme ja vastuullisuustoimemme tähtäävät”, toteaa Marja Haapanen VMT:n toimitusjohtaja.

VMT valmistamia muovituotteita käytetään teollisuuden tuotannoissa koneiden ja laitteiden osissa. Muovin käyttäminen näissä on perusteltua, sillä materiaalien pitää olla hyvin muotoiltavia ja kevyitä.

”Teemme tuotekehitystämme aina kestävän kehityksen näkökulmasta. Optimoimme muovin käyttöä niin, että käytämme aina oikeaa, käyttökohteeseen soveltuvaa materiaalia. Tuotesuunnittelussa pyritään siis tekemään tuotteista optimaalisia ja toimivia siten, että niihin saadaan vaaditut lujuusominaisuudet mahdollisimman vähällä muovinkäytöllä. Pidämme myös osaltamme huolen siitä, että tuote kestää käyttöikänsä eli elinkaari on mahdollisimman pitkä”, Haapanen taustoittaa.

 

Kierrätysraaka-aine on ympäristöystävällinen valinta

VMT:n vastuullisesta otteesta kertoo erityisesti kierrätysraaka-aineen käyttömäärän huima nousu. Vielä pari vuotta sitten vain 20 prosenttia VMT:n tuotannossa käytetystä muoviraaka-aineesta oli kierrätysaineita ja loput 80 prosenttia oli uusia raaka-aineita. Nyt luvut on käännetty toisinpäin ‒ 80 prosenttia VMT:n valmistamista muovituotteista tehdään kierrätysmuoviaineista.

Muovikierrätyksen tehostamisen ansiosta raaka-ainevalikoima laajenee ja saatavuuskin parantuu. Uusien raaka-aineiden käyttöönotto vaatii VMT:ltä kuitenkin rutkasti kehitystyötä, josta saatujen onnistumisten myötä kierrätysmateriaalien käyttö on lisääntynyt huomattavasti.

”Tavoitteenamme on nostaa kierrätysraaka-aineista valmistettujen tuotteiden määrää entisestään”, linjaa Haapanen ja toteaa, että aina on kuitenkin pieni määrä teknisiä tuotteita, joissa uutta raaka-ainetta ei ominaisuuksien vuoksi voida korvata kierrätysraaka-aineilla.

”Pyrimme kuitenkin edelleen kasvattamaan kierrätysraaka-aineen käyttömäärää, ja teemme asian kanssa paljon töitä.”

Kierrätysraaka-aineiden puolesta puhuvat myös tieto siitä, että tulevaisuudessa uusien raaka-aineiden saaminen vaikeutuu ja hinnat kasvavat. Samaan aikaan kierrätys tehostuu ja koneet mahdollistavat kierrätysraaka-aineiden paremman käytön.

”Kierrätysmuovi on jo olemassa, joten kannattaa käyttää sitä. Kunhan muovinkierrätyksessä pidetään raaka-aineet puhtaina, niitä voidaan käyttää lukemattomia kertoa uudestaan.”

 

Satsaus tuotekehitykseen kannattaa

VMT:llä on käytössään kaksi eri prosessia, ruiskuvalu ja puhallusmuovaus. Ruiskuvaluprosessissa on perinteisesti ollut kierrätysaineita saatavilla, ja periaatteessa kierrätysaineidenkäyttö ruiskuvalutuotteissa on myös helpompaa. Puhallusmuovausprosessiin taas on ollut vaikeuksia saada raaka-aineita kierrätysaineina.

”Puhallusmuovausprosessi on myös vaikeammin hallittava, ja aiemmin meillä on ollut vain tietyt jakeet, joista tuotteita on saatu onnistumaan. Me VMT:llä olemme paiskineet töitä sen eteen, että puhallusmuovausprosessi saataisiin hallintaan myös kierrätysraaka-aineilla, ja sopivan raaka-aineen löydyttyä kova työ alkaa tuottamaan tulosta”, iloitsee Haapanen.

Puhallusmuovaukseen soveltuvassa kotimaisessa uusioraaka-aineessa Fortum Circossa hyödynnetään kuluttajilta kerättyä jätemuovia. Circossa on rouhittuna lähinnä muovipakkausjätteitä, kuten pesuainepulloja ja muuta pullo- ja kanisteritavaraa.

”Olemme saanet Circon toimimaan puhallusmuovausprosessin raaka-aineena, ja sitä hyödynnämmekin nyt todella paljon. Circon hyvä puoli on se, että sen saatavuus on turvattu. Kierrätysmateriaaleissa on usein se ongelma, että raaka-ainetta saattaa tulla vain yksi satsi. Kun lähdemme valmistamaan jotain tuotetta, meidän pitää varmistaa, että raaka-ainetta on jatkossakin saatavilla, sillä usein tuotteita valmistetaan useiden vuosien ajan”, kuvailee Haapanen.

 

Investoinneilla hiilijalanjäljen kimppuun

VMT:n sisäinen kierrätys on jo pitkään ollut hyvällä mallilla. Yritys käyttää omasta hukkamateriaalistaan liki sata prosenttia uudelleen. Hukkamateriaali menee suoraan kuljettimia pitkin rouhimella ja sieltä rouhimelta uudestaan tuotteisiin.

”Isoimpia tuotteita emme ole saaneen rouhittua omassa tuotannossa, ja nämä on viety yhteistyökumppanillemme Kuortaneelle rouhittavaksi ja sen jälkeen raaka-aine on palautunut meillä takaisin käyttöön. Nyt olemme investoimassa tämän vuoden aikana järjestelmään, jonka avulla nämä isotkin tuotteet pystytään rouhimaan itse”, Haapanen kertoo.

”Näin kiertoa tehostetaan entisestään ja päästään eroon ylimääräisistä kuljetuksista, joka osaltaan pienentää hiilijalanjälkeämmekin.”

 

Aktiivista työtä vastuullisuuden eteen

VMT:llä etsitään jatkuvasti asioita, jotka voitaisiin tehdä paremmin vastuullisuuden ja ympäristön näkökulmasta.

”Haluamme koko ajan tehdä pieniä toimenpiteitä energiatehokkuuden ja ylipäätään ympäristöasioiden eteen”, Haapanen vahvistaa. Vastuullisuustoimet yltävät myös henkilöstöasioihin.

”Huolehdimme tästä omasta päästämme niin, että kaikilla olisi asiat kunnossa. Olemme satsanneet työturvallisuuden parantamiseen, palkkausjärjestelmän kehittämiseen ja parantaneet henkilöstön terveydenhoitoasioita.”

Työtä kuitenkin riittää jatkossakin. Jatkossa VMT:llä aiotaan panostaa vastuullisuusraportointiin niin, että tehdyistä toimista voitaisiin selkeämmin kertoa niin omalle väelle kuin yhteistyökumppaneille ja asiakkaillekin.

”Tämän vuoden aikana aiomme myös selvittää myös hiilijalanjälkemme laskemista ja kehittää ympäristöasioita muutenkin systemaattisemmin esimerkiksi erilaisten sertifikaattien avulla. Näistä kerromme vielä tarkemmin kevään aikana”, Haapanen avaa.

 

 

Tuotekehitys vie suunnitteluprosessin heti oikeaan suuntaan

Tuotekehitystä tarvitaan niin uuden tuotteen valmistuksessa kuin jo olemassa olevan tuotteen jatkokehityksessäkin. Vaikka sormet syyhyäisivät ja mieli pulppuaisi ajatuksia siitä, millaista ratkaisua tuote tarvitsisi tuekseen, niin neuvomme on kaikille sama:

Ota yhteyttä muovitoimijaan heti, kun ajatus tarpeesta pulpahtaa mieleen.
Se säästää sinulta rahaa ja vaivaa.

Muovituotteiden suhteen paras lisäarvo toimijoilta saadaan silloin, kun heidän tietotaitoaan käytetään jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jokainen muovituote – oli kyse sitten täysin uudesta ratkaisusta tai olemassa olevan ratkaisun kehittämisestä – vaatii heti alkuun tuotekehitystä, jonka aikana käydään läpi muun muassa rakenteelliset ominaisuudet, ympäristön asettamat vaatimukset, mitat sekä valmistusmenetelmä.

Muovituotetoimijoilla on näistä asioista runsaasti kokemusta ja hyvin suurella todennäköisyydellä jo valmiita ratkaisuehdotuksia, joita he ovat hyödyntäneet aiemmissa projekteissa. Samoin muovitoimijoilla saattaa olla repussaan iso valikoima uusia ratkaisuja, joista ei välttämättä omassa yrityksessä ole ollut tietoa.

Oikean suunnan löytäminen tuotteen kehittämiselle heti alkumetreillä säästääkin ratkaisua etsivältä yritykseltä aikaa ja rahaa, sillä suunnittelua ei ole ehditty johtaa harhapolulle.

 

Tuotekehitystä palvelu edellä

Valmistusmenetelmissä on selkeitä eroja sen mukaan, mitkä ovat tarpeet ja mihin ongelmaan tarvitaan ratkaisua. Siksi tärkeintä onkin selvittää ensimmäisenä, mikä on tuotteen koko, miten paljon tuotetta tarvitaan määrällisesti sekä mikä on lopputuotteen ympäristö ja käyttökohde. Nämä määrittävät lopulta sen, mikä on sopiva valmistusmenetelmä tuotteelle.

Me autamme asiakkaan ongelmassaan eteenpäin – niissäkin tilanteissa, kun toteamme, että sopivin valmistusmenetelmä on saatavilla toisella toimijalla. Keskustelemme asiakkaan kanssa tuotteen tarpeista ja yksityiskohdista, ja ohjaamme hänet aina oikeaan suuntaan, tarkoittaa se sitten omaa tuotekehitystä ja tuotantoamme tai jonkun muun toimijan vastaavia palveluita. Näin asiakas pääsee etenemään asiassaan suorinta reittiä.

Mitä tuotekehitys sitten sisältää?
Näin se etenee kohta kohdalta:

  1. Käymme yhdessä perusasiat läpi ja hahmottelemme jo sopivia ratkaisuja paperille tai digitaalisesti piirtämällä. Vaihtelemme mittoja, määrittelemme kokoluokkia ja keskustelemme valmistusmääristä jo karkealla tasolla.
  2. Kun perusasioista on päästy yhteisymmärrykseen, valitsemme valmistusmenetelmän. Kaikissa menetelmissä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, jotka otetaan huomioon valintaa tehtäessä.
  3. Tarkennamme, millaisia ominaisuuksia tuotteen tulisi kestää siinä ympäristössä, johon se sijoittuisi. Tuleeko tuotteen kestää esimerkiksi mekaanista kuormitusta, äärimmäisiä käyttölämpötiloja, meri-ilmastoa, painetta jne.
  4. Seuraavaksi tuotteesta tehdään 3D-piirroshahmotelma, joka toimitetaan asiakkaalle tarkistettavaksi ja pyöriteltäväksi. Tässä vaiheessa vielä tarkennamme mm. Mittoja ja muita asioita, joita asiakkaalla on tällä välin tarkentunut tuotteesta.
  5. 3D-piirroksen pohjalta valmistamme 3D-tulosteen, jota asiakas pääsee lopulta kokeilemaan myös omaan sovellukseensa. Tässä usein kirkastuu vielä lisää se, että mitä komponentilta halutaan.
  6. Palaamme suunnittelupöytään vielä prototyypin testauksessa ilmaantuneiden kehitystoiveiden kanssa. Fiksausten jälkeen teemme uudet 3D-mallinnokset ja prototyypit, joita asiakas voi taas kokeilla.
  7. Kun asiakas toteaa, että prototyyppi on toimiva ja sillä mennään, se lähtee tuotantoon. Mikäli valmistukseen parhaiten soveltuva menetelmä löytyy meiltä, tuote lähtee omaan tuotantoomme.
  8. Käymme vielä tuotannossa läpi sisäistä tuotekehitystä, johon liittyy esimerkiksi tuotannon automatisointiin ja valmistustekniikkaan liittyviä hiomisia.

 

Haluatko lukea lisää valmistusmenetelmistä?

Olemme aiemmin avanneet valmistusmenetelmiä blogissa Menetelmien viidakko – säiliömäiset kappaleet. Blogissa kerrotaan tarkemmin erityyppisten säiliömäisten tuotteiden valmistusprosessista ja siitä, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon valmistusmenetelmää valittaessa. Siirry blogitekstiin tästä.

Tutustu teknisiin muoviratkaisuihin Alihankintamessuilla

Tule tutustumaan toimintaamme Alihankintamessuille Tampereelle syyskuun lopussa! Olemme teknisiä muovituotteita suunnitteleva ja valmistava perheyritys. Tarjoamme 50-vuoden kokemuksella kokonaisvaltaisia muoviratkaisuja.

Nykyaikainen tuotantomme mahdollistaa kustannustehokkaan ja vastuullisen teknisen ruiskuvalu- ja puhallusmuovaus-sopimusvalmistuksen. Tutkimme ja otamme käyttöön uusia sovelluksia ja kierrätysraaka-aineita jatkuvasti. Keskustelemme mielellämme uusista ratkaisuista ja raaka-aineiden mahdollisuuksista sinunkin kanssasi.

Alihankinta-messut on aina ollut meille merkityksellinen kohtaamispaikka vanhojen ja uusien asiakkaidemme kanssa. Odotamme innolla, että pääsemme jälleen tapaamaan teitä kaikkia kasvotusten Teams-tapaamisten sijaan!

Tervetuloa keskustelemaan kanssamme kestävistä ja vastuullisista muoviratkaisuista!

Alihankinta 2022 -messut 27.–29.9.2022 Tampereen Messu- ja Urheilukeskus.

Löydät meidät tutulta osastolta A618.

LISÄTIEDOT: Marja Haapanen, Puh. 040 596 8333

VMT Plastic Solutions | Virtain Muovityö Oy

LinkedIn  |  Facebook  | Instagram

Kierrätysraaka-aineet muoviteollisuudessa – uusi Fortum Circo® mahdollistaa kuluttajien keräysmuovin käytön puhallusmuovauksessa

Kierrätysraaka-aineiden käyttö muoviteollisuudessa on yleistynyt vuosien myötä. Tärkein syy tähän on ympäristönäkökulma ja tavoite pienentää lopputuotteiden hiilijalanjälkeä. Vaikka kierrätysmateriaalien käyttö kiinnostaa ja siihen kannustetaan, on uusiomuovin jalansijaa jarruttanut tähän asti raaka-aineiden epävarma saatavuus.

”Kierrätysraaka-aineiden käytössä on ollut tavallisesti se ongelma, että tarjolla olevat raaka-aineet ovat erilaisia ja niitä on vaihtelevasti tarjolla. Pääosa käyttämästämme kierrätysraaka-aineista on tullut tähän asti rakennusteollisuudesta ja maarakennuksesta, sillä muuta kierrätysmateriaalia ei ole juuri ollut tarjolla, ainakaan riittäviä määriä”, myyntipäällikkö Ville Mäkinen kertoo.

Käytettävissä olevan kierrätysraaka-aineen määrän odotetaan kasvavan lähivuosina, sillä muovin keräykseen ja kierrätykseen kannustetaan nyt myös kuluttajia. EU:n tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä jäsenmaissa kierrätetään jo puolet kotitalouksen muovipakkauksista. Kuluttajien innostus muovin kierrätykseen luo uusia mahdollisuuksia kierrätysraaka-aineiden markkinoille.

Fortum Circo: muovipakkauksista uusiomuoviksi

Suomessa kotitalouksilta kerättyä muovipakkausjätettä käsitellään Fortumin muovijalostamossa Riihimäellä, jossa keräysmuovi lajitellaan ja jalostetaan pieniksi granulaattirakeiksi. Uusi kierrätysmuoviraaka-aine kulkee nimellä Fortum Circo.

”Fortum Circo on kotimainen uusioraaka-aine, joka tuo konkretiaa kuluttajien muovien lajittelulle. On hienoa huomata, että kuluttajat, brändin omistajat ja valmistajat kiinnittivät entistä enemmän huomiota raaka-aineiden alkuperään ja vastuullisuuteen. Neitseelliseen muoviin verrattuna Fortum Circon hiilijalanjälki on noin puolet pienempi. Lisäksi se on materiaalina monipuolinen, ja ominaisuuksia voidaan räätälöidä asiakaskohtaisesti käyttökohteeseen ja tuotantomenetelmiin sopivaksi”, kertoo Anniina Rasmus, Fortum Circon brändimyyntipäällikkö.

”Fortum Circo avaa täysin uudenlaisia mahdollisuuksia, sillä kuluttajilta kerättyä kierrätysmuovia ei ole ollut aiemmin tässä mittakaavassa saatavilla. Näen tämän uuden raaka-aineen etuina erityisesti sen hyvän saatavuuden ja tasaisen laadun. Fortum Circo mahdollistaa sen, että voimme valmistaa kuluttajien muovipakkausjätteestä puhallusmuovaustuotannossamme täysin uusia tuotteita. Odotamme mielenkiinnolla myös tulevaa yhteistyötä Fortumin kanssa kierrätysraaka-aineiden parissa”, Mäkinen iloitsee.

Kierrätysraaka-aineiden käyttö tulevaisuudessa

VMT:n tuotannosta noin 30 % valmistetaan tällä hetkellä kierrätysraaka-aineista. Määrän toivotaan kasvavan lähivuosina. Tuotannon raaka-ainejärjestelmät on uusittu, jotta ne soveltuvat paremmin kierrätysraaka-aineiden käyttöön. Myös omasta tuotannosta syntyvä hukkamateriaali hyödynnetään lähes täysimääräisesti.

”Asiakkaat ovat kiinnostuneita kierrätysraaka-aineista ja kannustamme niiden käyttöön. Tekniset muoviosat valmistamme edelleen uudesta raaka-aineesta, mutta monen muun tuotteen raaka-aineeksi soveltuu myös uusiomuovi. Selvitämme aina asiakkaan kanssa, onko kierrätysraaka-aineen käyttö mahdollista”, Mäkinen sanoo.

”Haluamme käyttää muovia viisaasti ja valita juuri oikean raaka-aineen oikeaan kohteeseen”, toimitusjohtaja Marja Mäkinen toteaa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää!
Lisätietoa Fortum Circosta: www.fortum.com/circo

 

Digitaalinen koneiden tehokkuusseurantajärjestelmä käyttöön myös ruiskuvaluosastolle

 

Ruiskuvalutuotannossa on otettu käyttöön uusi koneiden tehokkuudenseurantajärjestelmä (OEE). Järjestelmä otettiin käyttöön puhallusmuovauksen puolella vuosi sitten, ja nyt seurantajärjestelmä on asennettu myös ruiskuvalukoneisiin. Tuotantopäällikkö Erkki-Jussi Lahtinen kehuu, että molempien tehtaiden tuotantoa voi seurata nyt digitaalisesti ja kokonaistilanteen näkee jo muutamalla silmäyksellä.

”Järjestelmän kautta voidaan seurata koneiden toimintaa reaaliajassa. Järjestelmästä näkee helposti jokaisen koneen käyttöasteen, tavoiteajan, todellisen tuotantoajan, seisonta-ajan ja tuotemäärän. Samalla voidaan seurata viallisten kappaleiden eli hävikin määrää”, Lahtinen kertoo.

Järjestelmä antaa yritysjohdolle arvokasta tietoa tuotannon tilanteesta, mutta samalla se toimii käytännön työvälineenä koneita valvoville työntekijöille. ”Järjestelmä ohjaa hyvin päivittäistä tuotantoa ja tekemistä. Tarkoitus on, että tietoja ei tarvitse käydä katsomassa koneelta – riittää, kun kääntää vähän päätä. Puhallusmuovauspuolella meillä on jo hallin seinällä iso näyttö, josta näkee suoraan, missä tuotannon suhteen ollaan menossa ja pian tällainen saadaan myös ruiskuvalupuolelle”, Lahtinen sanoo.

Mutu-tuntuma vaihtui tarkkaan tietoon

Koneiden tehokkuuden seuranta oli hankalaa ennen uuden järjestelmän käyttöönottoa. ”Ihmisellä on sisäänrakennettu tapa vähän sievistellä ja kaunistella asioita. Tämä järjestelmä sen sijaan on lahjomaton – se antaa tarkkaa tietoa koneiden tekemisestä. Myös mahdolliset laatuongelmat nousevat selvästi näkyviin, jolloin päästään paneutumaan heti oikeisiin asioihin”, Lahtinen kertoo.

Data toimii päätöksenteon tukena paremmin kuin mututuntuma. Novotek Oy:n toimittama järjestelmä avaakin täysin uudenlaisen näkymän tuotannon nykytilaan ja kehityskohteisiin. ”Tuotannon kehittämisen kannalta tämä on ihan ehdoton työkalu”, Lahtinen kiteyttää. ”Jos tehokkuuden määritelmä on perustunut käsin kerättyyn tietoon ja uskotaan, että kaikki on kohdallaan, niin tällaisen järjestelmän asennuksen jälkeenhän se varsinainen työ vasta alkaa”, Lahtinen toteaa.

Toiminnan kehittäminen hyödyttää aina myös asiakasta

Asiakkaalle uusi järjestelmäinvestointi näkyy ennen kaikkea parempana laatuna ja toimintavarmuutena. Tarkasti seuratusta tuotantoprosessista saadaan paremmin tunnistettua ja ratkaistua mahdolliset ongelmakohdat ja pullonkaulat. Kun tuotanto toimii tehokkaammin, se mahdollistaa asiakkaalle kilpailukykyisemmät hinnat ja toimitusajat.

”Tiedämme nyt tarkasti, kuinka paljon tuotteiden valmistamiseen kuluu aikaa. Reaaliaikainen tuotannonseurantajärjestelmä mahdollistaa entistä tarkemman hinnoittelun, joten järjestelmän kautta saadulla datalla on iso vaikutus koko tilaus-toimitusprosessiin”, Lahtinen toteaa.

Investointeja myös uusiin koneisiin, robotteihin ja koulutukseen

Koneiden tehokkuudenseurantajärjestelmän lisäksi investointeja on tehty myös koneisiin, robotteihin ja henkilökunnan koulutukseen. Ruiskuvalutuotanto saa vielä loppuvuoden aikana uuden ABB:ltä hankitun robotin ja alkuvuonna uuden ruiskuvalukoneen.

Vaikka uudet koneet ja robotit ovat erinomainen tapa tehostaa tuotantoa, on yrityksen tärkein voimavara henkilökunnan osaaminen. Henkilökuntaa koulutetaan uuden robotin käyttöön muun muassa ABB:n opetuslaboratoriolla. Tämän lisäksi osaamista kehitetään ensi vuonna alkavilla automaatio- ja ruiskuvalukoulutuksilla, jotka on suunniteltu yhteistyössä Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kanssa.

”Henkilöstön osaamiseen panostamalla vahvistamme yrityksen kilpailukykyä ja varmistamme tulevaisuuden kasvua. VMT:n henkilöstö on jo vuosien ajan ollut mukana kehittämässä toimintaamme ja yritykseemme on muodostunut uudistumisen kulttuuri. Jatkuva kehittyminen vahvistaa osaltaan myös henkilöstön motivaatiota ja työn mielekkyyttä. Haluamme tarjota jokaiselle työntekijällemme mahdollisuuden kehittyä ja oppia uutta, mielekkään työn ohessa”, toimitusjohtaja Marja Mäkinen kertoo.

Muoviteollisuuden asiantuntijat ovat aina käytettävissäsi.
Ota rohkeasti yhteyttä.