VMT tähtää kierrätysraaka-aineiden huippuosaajaksi

VMT on muovialalla toimivana yrityksenä törmännyt usein näkemykseen siitä, että alaa ei perinteisesti ajatella vastuullisena tai ympäristöystävällisenä. Koska muovia joka tapauksessa maailmassa tarvitaan, VMT haluaa olla tekemässä muovin käytöstä vastuullista.

”Haluamme olla alamme edelläkävijä ja profiloitua ennen kaikkea kierrätysraaka-aineiden huippuosaajaksi. Tähän myös kaikki kehitystyömme ja vastuullisuustoimemme tähtäävät”, toteaa Marja Haapanen VMT:n toimitusjohtaja.

VMT valmistamia muovituotteita käytetään teollisuuden tuotannoissa koneiden ja laitteiden osissa. Muovin käyttäminen näissä on perusteltua, sillä materiaalien pitää olla hyvin muotoiltavia ja kevyitä.

”Teemme tuotekehitystämme aina kestävän kehityksen näkökulmasta. Optimoimme muovin käyttöä niin, että käytämme aina oikeaa, käyttökohteeseen soveltuvaa materiaalia. Tuotesuunnittelussa pyritään siis tekemään tuotteista optimaalisia ja toimivia siten, että niihin saadaan vaaditut lujuusominaisuudet mahdollisimman vähällä muovinkäytöllä. Pidämme myös osaltamme huolen siitä, että tuote kestää käyttöikänsä eli elinkaari on mahdollisimman pitkä”, Haapanen taustoittaa.

 

Kierrätysraaka-aine on ympäristöystävällinen valinta

VMT:n vastuullisesta otteesta kertoo erityisesti kierrätysraaka-aineen käyttömäärän huima nousu. Vielä pari vuotta sitten vain 20 prosenttia VMT:n tuotannossa käytetystä muoviraaka-aineesta oli kierrätysaineita ja loput 80 prosenttia oli uusia raaka-aineita. Nyt luvut on käännetty toisinpäin ‒ 80 prosenttia VMT:n valmistamista muovituotteista tehdään kierrätysmuoviaineista.

Muovikierrätyksen tehostamisen ansiosta raaka-ainevalikoima laajenee ja saatavuuskin parantuu. Uusien raaka-aineiden käyttöönotto vaatii VMT:ltä kuitenkin rutkasti kehitystyötä, josta saatujen onnistumisten myötä kierrätysmateriaalien käyttö on lisääntynyt huomattavasti.

”Tavoitteenamme on nostaa kierrätysraaka-aineista valmistettujen tuotteiden määrää entisestään”, linjaa Haapanen ja toteaa, että aina on kuitenkin pieni määrä teknisiä tuotteita, joissa uutta raaka-ainetta ei ominaisuuksien vuoksi voida korvata kierrätysraaka-aineilla.

”Pyrimme kuitenkin edelleen kasvattamaan kierrätysraaka-aineen käyttömäärää, ja teemme asian kanssa paljon töitä.”

Kierrätysraaka-aineiden puolesta puhuvat myös tieto siitä, että tulevaisuudessa uusien raaka-aineiden saaminen vaikeutuu ja hinnat kasvavat. Samaan aikaan kierrätys tehostuu ja koneet mahdollistavat kierrätysraaka-aineiden paremman käytön.

”Kierrätysmuovi on jo olemassa, joten kannattaa käyttää sitä. Kunhan muovinkierrätyksessä pidetään raaka-aineet puhtaina, niitä voidaan käyttää lukemattomia kertoa uudestaan.”

 

Satsaus tuotekehitykseen kannattaa

VMT:llä on käytössään kaksi eri prosessia, ruiskuvalu ja puhallusmuovaus. Ruiskuvaluprosessissa on perinteisesti ollut kierrätysaineita saatavilla, ja periaatteessa kierrätysaineidenkäyttö ruiskuvalutuotteissa on myös helpompaa. Puhallusmuovausprosessiin taas on ollut vaikeuksia saada raaka-aineita kierrätysaineina.

”Puhallusmuovausprosessi on myös vaikeammin hallittava, ja aiemmin meillä on ollut vain tietyt jakeet, joista tuotteita on saatu onnistumaan. Me VMT:llä olemme paiskineet töitä sen eteen, että puhallusmuovausprosessi saataisiin hallintaan myös kierrätysraaka-aineilla, ja sopivan raaka-aineen löydyttyä kova työ alkaa tuottamaan tulosta”, iloitsee Haapanen.

Puhallusmuovaukseen soveltuvassa kotimaisessa uusioraaka-aineessa Fortum Circossa hyödynnetään kuluttajilta kerättyä jätemuovia. Circossa on rouhittuna lähinnä muovipakkausjätteitä, kuten pesuainepulloja ja muuta pullo- ja kanisteritavaraa.

”Olemme saanet Circon toimimaan puhallusmuovausprosessin raaka-aineena, ja sitä hyödynnämmekin nyt todella paljon. Circon hyvä puoli on se, että sen saatavuus on turvattu. Kierrätysmateriaaleissa on usein se ongelma, että raaka-ainetta saattaa tulla vain yksi satsi. Kun lähdemme valmistamaan jotain tuotetta, meidän pitää varmistaa, että raaka-ainetta on jatkossakin saatavilla, sillä usein tuotteita valmistetaan useiden vuosien ajan”, kuvailee Haapanen.

 

Investoinneilla hiilijalanjäljen kimppuun

VMT:n sisäinen kierrätys on jo pitkään ollut hyvällä mallilla. Yritys käyttää omasta hukkamateriaalistaan liki sata prosenttia uudelleen. Hukkamateriaali menee suoraan kuljettimia pitkin rouhimella ja sieltä rouhimelta uudestaan tuotteisiin.

”Isoimpia tuotteita emme ole saaneen rouhittua omassa tuotannossa, ja nämä on viety yhteistyökumppanillemme Kuortaneelle rouhittavaksi ja sen jälkeen raaka-aine on palautunut meillä takaisin käyttöön. Nyt olemme investoimassa tämän vuoden aikana järjestelmään, jonka avulla nämä isotkin tuotteet pystytään rouhimaan itse”, Haapanen kertoo.

”Näin kiertoa tehostetaan entisestään ja päästään eroon ylimääräisistä kuljetuksista, joka osaltaan pienentää hiilijalanjälkeämmekin.”

 

Aktiivista työtä vastuullisuuden eteen

VMT:llä etsitään jatkuvasti asioita, jotka voitaisiin tehdä paremmin vastuullisuuden ja ympäristön näkökulmasta.

”Haluamme koko ajan tehdä pieniä toimenpiteitä energiatehokkuuden ja ylipäätään ympäristöasioiden eteen”, Haapanen vahvistaa. Vastuullisuustoimet yltävät myös henkilöstöasioihin.

”Huolehdimme tästä omasta päästämme niin, että kaikilla olisi asiat kunnossa. Olemme satsanneet työturvallisuuden parantamiseen, palkkausjärjestelmän kehittämiseen ja parantaneet henkilöstön terveydenhoitoasioita.”

Työtä kuitenkin riittää jatkossakin. Jatkossa VMT:llä aiotaan panostaa vastuullisuusraportointiin niin, että tehdyistä toimista voitaisiin selkeämmin kertoa niin omalle väelle kuin yhteistyökumppaneille ja asiakkaillekin.

”Tämän vuoden aikana aiomme myös selvittää myös hiilijalanjälkemme laskemista ja kehittää ympäristöasioita muutenkin systemaattisemmin esimerkiksi erilaisten sertifikaattien avulla. Näistä kerromme vielä tarkemmin kevään aikana”, Haapanen avaa.

 

 

Tuotekehitys vie suunnitteluprosessin heti oikeaan suuntaan

Tuotekehitystä tarvitaan niin uuden tuotteen valmistuksessa kuin jo olemassa olevan tuotteen jatkokehityksessäkin. Vaikka sormet syyhyäisivät ja mieli pulppuaisi ajatuksia siitä, millaista ratkaisua tuote tarvitsisi tuekseen, niin neuvomme on kaikille sama:

Ota yhteyttä muovitoimijaan heti, kun ajatus tarpeesta pulpahtaa mieleen.
Se säästää sinulta rahaa ja vaivaa.

Muovituotteiden suhteen paras lisäarvo toimijoilta saadaan silloin, kun heidän tietotaitoaan käytetään jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jokainen muovituote – oli kyse sitten täysin uudesta ratkaisusta tai olemassa olevan ratkaisun kehittämisestä – vaatii heti alkuun tuotekehitystä, jonka aikana käydään läpi muun muassa rakenteelliset ominaisuudet, ympäristön asettamat vaatimukset, mitat sekä valmistusmenetelmä.

Muovituotetoimijoilla on näistä asioista runsaasti kokemusta ja hyvin suurella todennäköisyydellä jo valmiita ratkaisuehdotuksia, joita he ovat hyödyntäneet aiemmissa projekteissa. Samoin muovitoimijoilla saattaa olla repussaan iso valikoima uusia ratkaisuja, joista ei välttämättä omassa yrityksessä ole ollut tietoa.

Oikean suunnan löytäminen tuotteen kehittämiselle heti alkumetreillä säästääkin ratkaisua etsivältä yritykseltä aikaa ja rahaa, sillä suunnittelua ei ole ehditty johtaa harhapolulle.

 

Tuotekehitystä palvelu edellä

Valmistusmenetelmissä on selkeitä eroja sen mukaan, mitkä ovat tarpeet ja mihin ongelmaan tarvitaan ratkaisua. Siksi tärkeintä onkin selvittää ensimmäisenä, mikä on tuotteen koko, miten paljon tuotetta tarvitaan määrällisesti sekä mikä on lopputuotteen ympäristö ja käyttökohde. Nämä määrittävät lopulta sen, mikä on sopiva valmistusmenetelmä tuotteelle.

Me autamme asiakkaan ongelmassaan eteenpäin – niissäkin tilanteissa, kun toteamme, että sopivin valmistusmenetelmä on saatavilla toisella toimijalla. Keskustelemme asiakkaan kanssa tuotteen tarpeista ja yksityiskohdista, ja ohjaamme hänet aina oikeaan suuntaan, tarkoittaa se sitten omaa tuotekehitystä ja tuotantoamme tai jonkun muun toimijan vastaavia palveluita. Näin asiakas pääsee etenemään asiassaan suorinta reittiä.

Mitä tuotekehitys sitten sisältää?
Näin se etenee kohta kohdalta:

  1. Käymme yhdessä perusasiat läpi ja hahmottelemme jo sopivia ratkaisuja paperille tai digitaalisesti piirtämällä. Vaihtelemme mittoja, määrittelemme kokoluokkia ja keskustelemme valmistusmääristä jo karkealla tasolla.
  2. Kun perusasioista on päästy yhteisymmärrykseen, valitsemme valmistusmenetelmän. Kaikissa menetelmissä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, jotka otetaan huomioon valintaa tehtäessä.
  3. Tarkennamme, millaisia ominaisuuksia tuotteen tulisi kestää siinä ympäristössä, johon se sijoittuisi. Tuleeko tuotteen kestää esimerkiksi mekaanista kuormitusta, äärimmäisiä käyttölämpötiloja, meri-ilmastoa, painetta jne.
  4. Seuraavaksi tuotteesta tehdään 3D-piirroshahmotelma, joka toimitetaan asiakkaalle tarkistettavaksi ja pyöriteltäväksi. Tässä vaiheessa vielä tarkennamme mm. Mittoja ja muita asioita, joita asiakkaalla on tällä välin tarkentunut tuotteesta.
  5. 3D-piirroksen pohjalta valmistamme 3D-tulosteen, jota asiakas pääsee lopulta kokeilemaan myös omaan sovellukseensa. Tässä usein kirkastuu vielä lisää se, että mitä komponentilta halutaan.
  6. Palaamme suunnittelupöytään vielä prototyypin testauksessa ilmaantuneiden kehitystoiveiden kanssa. Fiksausten jälkeen teemme uudet 3D-mallinnokset ja prototyypit, joita asiakas voi taas kokeilla.
  7. Kun asiakas toteaa, että prototyyppi on toimiva ja sillä mennään, se lähtee tuotantoon. Mikäli valmistukseen parhaiten soveltuva menetelmä löytyy meiltä, tuote lähtee omaan tuotantoomme.
  8. Käymme vielä tuotannossa läpi sisäistä tuotekehitystä, johon liittyy esimerkiksi tuotannon automatisointiin ja valmistustekniikkaan liittyviä hiomisia.

 

Haluatko lukea lisää valmistusmenetelmistä?

Olemme aiemmin avanneet valmistusmenetelmiä blogissa Menetelmien viidakko – säiliömäiset kappaleet. Blogissa kerrotaan tarkemmin erityyppisten säiliömäisten tuotteiden valmistusprosessista ja siitä, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon valmistusmenetelmää valittaessa. Siirry blogitekstiin tästä.

Tutustu teknisiin muoviratkaisuihin Alihankintamessuilla

Tule tutustumaan toimintaamme Alihankintamessuille Tampereelle syyskuun lopussa! Olemme teknisiä muovituotteita suunnitteleva ja valmistava perheyritys. Tarjoamme 50-vuoden kokemuksella kokonaisvaltaisia muoviratkaisuja.

Nykyaikainen tuotantomme mahdollistaa kustannustehokkaan ja vastuullisen teknisen ruiskuvalu- ja puhallusmuovaus-sopimusvalmistuksen. Tutkimme ja otamme käyttöön uusia sovelluksia ja kierrätysraaka-aineita jatkuvasti. Keskustelemme mielellämme uusista ratkaisuista ja raaka-aineiden mahdollisuuksista sinunkin kanssasi.

Alihankinta-messut on aina ollut meille merkityksellinen kohtaamispaikka vanhojen ja uusien asiakkaidemme kanssa. Odotamme innolla, että pääsemme jälleen tapaamaan teitä kaikkia kasvotusten Teams-tapaamisten sijaan!

Tervetuloa keskustelemaan kanssamme kestävistä ja vastuullisista muoviratkaisuista!

Alihankinta 2022 -messut 27.–29.9.2022 Tampereen Messu- ja Urheilukeskus.

Löydät meidät tutulta osastolta A618.

LISÄTIEDOT: Marja Haapanen, Puh. 040 596 8333

VMT Plastic Solutions | Virtain Muovityö Oy

LinkedIn  |  Facebook  | Instagram

Digitaalinen koneiden tehokkuusseurantajärjestelmä käyttöön myös ruiskuvaluosastolle

 

Ruiskuvalutuotannossa on otettu käyttöön uusi koneiden tehokkuudenseurantajärjestelmä (OEE). Järjestelmä otettiin käyttöön puhallusmuovauksen puolella vuosi sitten, ja nyt seurantajärjestelmä on asennettu myös ruiskuvalukoneisiin. Tuotantopäällikkö Erkki-Jussi Lahtinen kehuu, että molempien tehtaiden tuotantoa voi seurata nyt digitaalisesti ja kokonaistilanteen näkee jo muutamalla silmäyksellä.

”Järjestelmän kautta voidaan seurata koneiden toimintaa reaaliajassa. Järjestelmästä näkee helposti jokaisen koneen käyttöasteen, tavoiteajan, todellisen tuotantoajan, seisonta-ajan ja tuotemäärän. Samalla voidaan seurata viallisten kappaleiden eli hävikin määrää”, Lahtinen kertoo.

Järjestelmä antaa yritysjohdolle arvokasta tietoa tuotannon tilanteesta, mutta samalla se toimii käytännön työvälineenä koneita valvoville työntekijöille. ”Järjestelmä ohjaa hyvin päivittäistä tuotantoa ja tekemistä. Tarkoitus on, että tietoja ei tarvitse käydä katsomassa koneelta – riittää, kun kääntää vähän päätä. Puhallusmuovauspuolella meillä on jo hallin seinällä iso näyttö, josta näkee suoraan, missä tuotannon suhteen ollaan menossa ja pian tällainen saadaan myös ruiskuvalupuolelle”, Lahtinen sanoo.

Mutu-tuntuma vaihtui tarkkaan tietoon

Koneiden tehokkuuden seuranta oli hankalaa ennen uuden järjestelmän käyttöönottoa. ”Ihmisellä on sisäänrakennettu tapa vähän sievistellä ja kaunistella asioita. Tämä järjestelmä sen sijaan on lahjomaton – se antaa tarkkaa tietoa koneiden tekemisestä. Myös mahdolliset laatuongelmat nousevat selvästi näkyviin, jolloin päästään paneutumaan heti oikeisiin asioihin”, Lahtinen kertoo.

Data toimii päätöksenteon tukena paremmin kuin mututuntuma. Novotek Oy:n toimittama järjestelmä avaakin täysin uudenlaisen näkymän tuotannon nykytilaan ja kehityskohteisiin. ”Tuotannon kehittämisen kannalta tämä on ihan ehdoton työkalu”, Lahtinen kiteyttää. ”Jos tehokkuuden määritelmä on perustunut käsin kerättyyn tietoon ja uskotaan, että kaikki on kohdallaan, niin tällaisen järjestelmän asennuksen jälkeenhän se varsinainen työ vasta alkaa”, Lahtinen toteaa.

Toiminnan kehittäminen hyödyttää aina myös asiakasta

Asiakkaalle uusi järjestelmäinvestointi näkyy ennen kaikkea parempana laatuna ja toimintavarmuutena. Tarkasti seuratusta tuotantoprosessista saadaan paremmin tunnistettua ja ratkaistua mahdolliset ongelmakohdat ja pullonkaulat. Kun tuotanto toimii tehokkaammin, se mahdollistaa asiakkaalle kilpailukykyisemmät hinnat ja toimitusajat.

”Tiedämme nyt tarkasti, kuinka paljon tuotteiden valmistamiseen kuluu aikaa. Reaaliaikainen tuotannonseurantajärjestelmä mahdollistaa entistä tarkemman hinnoittelun, joten järjestelmän kautta saadulla datalla on iso vaikutus koko tilaus-toimitusprosessiin”, Lahtinen toteaa.

Investointeja myös uusiin koneisiin, robotteihin ja koulutukseen

Koneiden tehokkuudenseurantajärjestelmän lisäksi investointeja on tehty myös koneisiin, robotteihin ja henkilökunnan koulutukseen. Ruiskuvalutuotanto saa vielä loppuvuoden aikana uuden ABB:ltä hankitun robotin ja alkuvuonna uuden ruiskuvalukoneen.

Vaikka uudet koneet ja robotit ovat erinomainen tapa tehostaa tuotantoa, on yrityksen tärkein voimavara henkilökunnan osaaminen. Henkilökuntaa koulutetaan uuden robotin käyttöön muun muassa ABB:n opetuslaboratoriolla. Tämän lisäksi osaamista kehitetään ensi vuonna alkavilla automaatio- ja ruiskuvalukoulutuksilla, jotka on suunniteltu yhteistyössä Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kanssa.

”Henkilöstön osaamiseen panostamalla vahvistamme yrityksen kilpailukykyä ja varmistamme tulevaisuuden kasvua. VMT:n henkilöstö on jo vuosien ajan ollut mukana kehittämässä toimintaamme ja yritykseemme on muodostunut uudistumisen kulttuuri. Jatkuva kehittyminen vahvistaa osaltaan myös henkilöstön motivaatiota ja työn mielekkyyttä. Haluamme tarjota jokaiselle työntekijällemme mahdollisuuden kehittyä ja oppia uutta, mielekkään työn ohessa”, toimitusjohtaja Marja Mäkinen kertoo.

Nou wörries

Maailmaa on kohdannut kriisi. Kaikki se mikä hetki sitten oli vielä hyvin, on nyt päälaellaan. Korona kurittaa nyt yrityksiä ja työntekijöitä, meitä kaikkia.

Meillä VMT:llä on kuulunut useaan kertaan,
– Nou wörries! Älä hätäile. Kyllä tästä selvitään.

Emme halua vähätellä tilannetta. Haluamme sanoa että hätäjarrutus hyvästä vauhdista tekee pahaa jälkeä. Me suhtaudumme poikkeustilanteeseen Nou wörries -asenteella. Keskittymällä olennaiseen. Ei murehdita, vaan suunnataan katseet jo tulevaan, vahvistetaan verkostoja ja pidetään heikommista huolta.

Me suhtaudumme poikkeustilanteeseen Nou wörries -asenteella.

Kun perusrakenteita ravistellaan, tulee miettiä omaa toimintaa kriittisesti. Mikä yrityksessä on pysyvää ja minkä tulee muuttua. Yritykset, jotka tunnistavat muutostarpeet ja kehittävät toimintaansa oikeaan suuntaan, ovat niitä jotka selviävät kriisin läpi. Muuntautumiskyky ja nopea reagointi ovat avainasemassa. Toimintaa on nopeasti sopeutettava. Tällä varmistetaan yritystoiminnan jatkuvuus.

Muutos on mahdollisuus
Samaan aikaan kun tehdään tarvittavat toimenpiteet tässä hetkessä, tulee siirtää ajatukset tulevaisuuteen kriisin jälkeen. Miten varmistetaan, että toiminta saadaan nostettua nopeasti ylös sitten kun sen aika on.

Tuotekehitys on avainasemassa. On aika istua alas ja miettiä omia tuotteita ja niiden elinkaarta. Missä tuotteissa on kehitettävää ja muutostarpeita? Luoko uusi tilanne markkinoita joillekin uusille tuotteille?

Vahva yhteistyö
Verkostoituminen ja vahva yhteistyö eri yritysten kesken on nyt tärkeintä. Yritysten pitää auttaa toisiaan pääsemään vaikeiden aikojen yli ja hyödyntää omia verkostojaan toisten auttamiseksi. Eri alojen osaajien tulee yhdistää voimansa ja luoda uusia ratkaisuja, tuotteita ja toimintamalleja. Siinä myös me haluamme olla mukana.

VMT on ketterä kumppani
VMT on lähes 50 vuotta toiminut perheyritys. Yhteistyöllä asiakkaiden kanssa ja kehittämällä uusia tuotteita, olemme selvinneet pahojen paikkojen yli. Onko sinulla nyt aikaa tehdä tuotekehitystä ja miettiä tulevaisuuden strategiaa? Miten voimme auttaa?

Vahvan muoviosaamisen lisäksi takataskustamme löytyy vuosikymmenten aikana kertynyt osaajien verkosto, jonka avulla voimme palvella asiakkaitamme kaikissa muoviin liittyvissä kysymyksissä!

Kanssamme voit luottaa siihen, että pidämme sovitusta kiinni ja sinä voit keskittyä omaan liiketoimintaasi, me hoidamme kaiken muun.

Nou wörries!
Ollaan yhteydessä ja tehdään työtä yhdessä!

Sitä saat, mitä mittaat!

Yritysmittarit. Mitä ne ovat?

Työtehtävässä käytettävä grammavaaka tai työntömitta ei vielä kerro meille, miten prosessimme toimii kokonaisuutena. Pelkkä liikevaihdon tuijottaminen tavoitteena ei kerro mitään siitä, miten tulokseen on päästy. Ovathan nämäkin omanlaisia mittareita, mutta miten rakentaa sellainen mittaristo, josta on toimintamme kannalta eniten hyötyä. Mittaamalla oikeita asioita, voimme tietää, mikä on yrityksemme kyvykkyys vastata tavoitteisiimme ja asiakkaidemme tarpeisiin.

Yritysmittarit voidaan jaotella kolmeen tasoon:

1) Organisaatiotason mittarit, joilla seurataan strategisen tason tavoitteita
2) Ohjaavat mittarit, joiden tulokset kertovat prosessin kyvykkyydestä
3) Prosessimittarit, joilla varmistetaan tuotteen tai palvelun laatu.

Kuva: Yritysmittareiden tasot

Yhteistä eri tason mittareille on se, että niillä seurataan asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Tavoitteiden asettaminen ja tuloksien aktiivinen seuraaminen auttaa työntekijää sitoutumaan tehtäväänsä. Tavoitteiden saavuttamisen palkitseminen ja epäonnistumisesta välittömän ja rakentavan palautteen saaminen edesauttaa työn jatkuvaa parantamista. Näin syntyy motivoiva ja positiivinen kehittämisen kierre, josta hyötyy sekä työntekijä että työnantaja.

Mistä sitten saa sitä tietoa, jota mitata? Kun alat tarkastella yritystäsi, huomaat että tietoa löytyy ihan joka puolelta! Asiakkaiden ja alihankkijoiden viesteistä, reklamaatioista, koneiden ja laitteiden toiminnasta, itse työtehtävistä, kysymällä työntekijöiltä, työtehtävien vaiheista sekä meille kaikille yhteisestä ajasta. Kysymys onkin, miten saat poimittua siitä parhaat päältä siten, että tieto kertoo parhaiten tavoitteidesi etenemisestä, eikä mittaroinnista tule itse tarkoitus.

Me VMT:llä olemme panostaneet strategiseen suunnitteluun ja olemme valmistelleet kattavan mittarointisuunnitelman kaikille organisaatiomme tasoille. Nyt kun meillä on selkeät ajatukset, mihin suuntaan mennään, enää tarvitsee päättää, millä vauhdilla kuljetaan kohti erinomaista työpaikkaa.

LEAN-asiantuntija, Ella Teivainen

Hyvä muovituotesuunnittelu

Muovi on meille VMT:llä arvokas raaka-aine, jota käytämme aina viisaasti.

Muovin viisas käyttö vaatii hyvää tuotesuunnittelua, johon vaikuttavat:
  • Oikea raaka-aine oikeaan kohteeseen
  • Riittävä määrä raaka-ainetta
  • Oikea muovimenetelmä
  • Kestävien tuotteiden valmistus – elinkaarisuunnittelu ja laatu
  • Raaka-aineen vastuullinen käsittelyä – kierrätys
  • Muottisuunnittelu
Oikea raaka-aine oikeaan kohteeseen

Eri polymeereilla on erilaisia ominaisuuksia. Suosittelemme aina oikeaa raaka-ainetta asiakkaamme muovituotteeseen käyttökohteen mukaan. Raaka-ainevalintaan vaikuttaa usein myös hinta. Asiantuntijamme opastavat kustannustehokkaaseen raaka-ainevalintaan.

Kemikaalien kesto, lämpötilojen vaihtelujen kesto tai iskunkestävyys voivat olla sellaisia ominaisuuksia, jotka tulee huomioida raaka-ainevalinnassa.

Riittävä määrä raaka-ainetta

Hyvässä tuotesuunnittelussa materiaalivalinnan lisäksi on keskeistä raaka-aineen käyttömäärä. Esimerkiksi puhallusmuovausmenetelmällä muovituotteen seinämän vahvuus on helposti säädettävissä. Muovituotteen ohuempi seinämä vähentää myös tuotteen painoa, mikä näkyy lopputuotteessa esimerkiksi pienempänä kokonaispainona.

Hyvässä tuotesuunnittelussa huomioidaan tuotteen käyttötarkoitus ja sen tuottamat vaatimukset. Oikea määrä raaka-ainetta on myös edellytys kestävälle tuotteelle.

Oikea muovimenetelmä

Oikea muovinvalmistusmenetelmä vaikuttaa oleellisesti myös tuotteen käytettävyyteen. Puhallusmuovaus mahdollistaa onton tuotteen valmistamisen, menetelmällä saadaan sekä hyvät lujuusominaisuudet että keveyttä tuotteelle. Ruiskuvalutuotantomme vahvistui uudella Engel Duo 700 koneella ja pystymme myös ruiskuvalamaan suurempia muovituotteita. Investointi oli vastaus asiakastarpeeseen.

Aina ei oman katon alta löydy sopivaa muovimenetelmää, joilloin suosittelemme asiakkaille oikeaa menetelmää heidän muoviratkaisuunsa.

Kestäviä tuotteiden valmistus – elinkaarisuunnittelu

Tuotteen elinkaari huomioidaan tuotesuunnitteluvaiheessa. Tavoitteenamme teknisten muovien valmistamisessa on pitkä elinikä ja turvallinen elinkaari.

Raaka-aineen vastuullinen käsittelyä – kierrätys

Muoviraaka-aine on arvokas materiaali ja huolehdimme siitä. Tuotannossa syntyvät hukkapalat kierrätämme omalla tehtaalla murskaamalla tai lähetämme ne uudelleen granuloitaviksi. Granulointi palauttaa polymeerien ominaisuudet ja on tarpeellinen erityisesti teknisimpien tuotteiden kohdalla.

Muovia emme heitä pois. Kierrätyskelvoton raaka-aine, jota on hyvin vähän, päätyy tehtaaltamme energiantuotantoon.

Muottisuunnittelu

Tuotekehitystyössä on huomioitava sekä asiakkaan tarpeet että muovimenetelmän vaatimukset. Suunnitteluinsinöörimme pöydältä kuitenkin syntyy ratkaisuja, joka lopulta vähentävät asiakkaalta kokoonpanossa minuutteja, säästävät raaka-ainetta ja pienentävät kokonaiskustannuksia.

5S – Erinomainen työpaikka

Erinomaisessa tehtaassa on kaikki järjestetty parhaalla tavalla. Kaikkialla on siistiä ja jokainen työasema on järjestetty hyvin. Onko tämä mahdollista vasta sen jälkeen, kun tehdas on saavuttanut erinomaisuuden, vai ovatko nämä ehtoina erinomaisuuden saavuttamiselle?

 

Virtain Muovityöllä käy tohina. Kehitysprojekteja, ympäristö- ja laatukehitystä, koulutuksia, opiskelijayhteistyötä, investointeja, rekrytointeja, tuotantojärjestelyiden muuttaminen yhdestä hallista kahteen toimipaikkaan ja paljon muuta. Paljon on tapahtunut lyhyessä ajassa, mutta vielä on töitä jäljellä.

Puhallusmuovaustuotanto ja osa viimeistelyosastosta on onnistuneesti siirretty uusiin tiloihin. Erinomainen tilaisuus jatkaa toimintaa järjestämällä tarvittavat tavarat oikeille paikoilleen, kuluttaa dymoa ja värillisiä teippejä, joilla merkitä, mikä kuuluu mihinkin, vähän siivoilla ja miettiä, mistä se trukki olisi parhaiten kaikkien käytettävissä.

Puhumme nyt LEAN-ajattelumallin 5S-menetelmästä. Menetelmän tarkoituksena on vähentää toimintaa hankaloittavaa vaihtelua, eli turhia kuluja aiheuttavia tekijöitä. 5S nimi tulee sen alkuperämaan japaninkielisten sanojen Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu ja Shitsuke alkukirjaimista, jotka edustavat viittä menetelmän vaihetta. Suomen kieliseksi vaiheet taipuvat seuraavasti:

  • Sorttaa – Poista työpisteeltä ylimääräiset työkalut sekä tarpeettomat materiaalit ja tavarat.
  • Systematisoi – Järjestä tarvittaville työvälineille tarkoituksenmukainen paikka. Välineiden omat paikat merkitään selkeästi.
  • Siivoa – Puhdista ja huolla koneet ja laitteet.
  • Standardisoi – Vakiinnuta järjestelyt ja siivous rutiininomaiseksi ja osaksi työntekoa.
  • Seuraa – Ylläpidä vakiintuneita käytäntöjä.

27.1.2020 järjestettiin kaikille työntekijöille infotilaisuus 5S-menetelmän vaiheista. Kaikki pääsivät mukaan kokeilemaan pienen leikkimielisen harjoituksen muodossa, miten työympäristön vakiointi vaikuttaa työtuloksiin. Tilaisuuden tavoitteena oli yhtenäistää ajatusta siitä, miten menetelmää viedään eteenpäin kohti toimivampaa, tehokkaampaa ja turvallisempaa työympäristöä – matkalla kohti erinomaisen työpaikan saavuttamista.

LEAN -asiantuntija, Ella Teivainen

Muovitehdas kasvussa

Virtain Muovityö sai vahvistuksekseen lean-asiantuntijaksi kouluttautuvan Ella Teivaisen. Hänellä on vahvaa osaamista kehitys- ja laatutyöstä ja ennen kaikkea aitoa innostusta tarttua kehittämiseen.

– VMT on kehittämismyönteinen yritys, kehuu Teivainen opintojensa kumppaniyritystä.

Teivainen aloitti marraskuussa Hämeen ammattikorkeakoulun Teknologiayksikön lean-koulutuksessa. Hän tarttuu haasteeseen selkeyttää arkipäivän toimintaa VMT:llä ja erityisesti ottaa käyttöön asiantuntevan henkilöstön osaamisen, ideat ja ongelmanratkaisutaidot.

Materiaalitekniikan DI on tarttunut heti toimeen ja pitänyt henkilökunnalle tehokkaita ja tuloksellisia työpajoja jo ensimmäisten viikkojen aikana ja käy reipasta keskustelua kehittämisestä.

– Ella on erityisen hyvällä tahdilla lähtenyt viemään asioita eteenpäin, kehuu toimitusjohtaja Marja Mäkinen.

Puhallustuotanto suurempiin tiloihin ja ruiskuvalutuotanto uuteen kokoluokkaan

Töitä ja kehittämistä Teivaisella riittääkin. VMT laajentaa vuoden vaihteeseen mennessä puhallustuotantonsa suurempiin tiloihin. Myös ruiskuvalutuotanto astuu uuteen kokoluokkaan uuden Engel ruiskuvalukoneen myötä.

– Olemme kasvuvauhdissa. Nyt on meneillään tuotannon siirto uusiin toimitiloihin, jolloin kolminkertaistamme tuotantotilojemme koon. Lisäksi olemme tehneet konehankintoja, toimitusjohtaja Marja Mäkinen selventää.

Uudet koneet tulevat mahdollistamaan laajemman tuotevalikoiman.

– Entistä tehokkaammalla konekannalla pystymme tarjoamaan asiakkaille kilpailuetua viimeisintä teknologiaa hyödyntämällä. Investoinnit mahdollistavat myös tuotevalikoiman laajentamista uuden tyyppisiin tuotteisiin ja raaka-aineisiin, summailee Marja Mäkinen.

Tuotannon uudelleen järjestelyn ansiosta VMT saadaan käyttöön isot sisävarastot, mikä parantaa entisestään tuotteiden laatua, kun varastoinnin aikana vältytään sääolosuhteiden vaikutuksilta.

– Hyvin suunnitellun layoutin avulla varmistamme kustannustehokkaan tuotannon. Muutoksen myötä materiaalivirtoja tehostetaan ja työpisteitä kehitetään, näkee Teivainen.

Muoviteollisuuden asiantuntijat ovat aina käytettävissäsi.
Ota rohkeasti yhteyttä.