Monet yritykset tavoittelevat hiilijalanjäljen pienentämistä ja konkreettisia toimia päästövähennysten saamiseksi. Yhä useampi yritys haluaa myös panostaa kotimaiseen osaamiseen ja sitäkin VMT:ltä löytyy – tehdäänhän lähes kaikki yrityksen tuotteet Virroilla, Pirkanmaalla.
”Voimme taatusti auttaa asiakkaitamme omalla työllämme”, lupaa VMT Plasticin myyntipäällikkö Jere Olkkonen.
”Jos tuotteessa on muoviosia, voimme tarjota ratkaisuja hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Kierrätysraaka-aineen käytön myötä saadaan jo hyviä asioita aikaseksi, mutta yhtä tärkeää on tuotesuunnittelussa eteen tuleva raaka-aineoptimointi.”
Laitevalmistajien käyttämiä muovituotteita ei välttämättä ole alun perin suunniteltu optimaalisiksi muovituotteiksi, varsinkin jos tuotteen valmistusvolyymi on ollut aluksi pienempi. Menekin kasvaessa kannattaa viimeistään tarkistaa, voisiko erilaisella tuotantomenetelmällä ja päivitetyllä tuotedesignilla saada tuotteen valmistamisesta paitsi edullisempaa, myös ympäristöystävällisempää.
”Keventämällä tuotteen designia säästetään niin raaka-aineen määrässä, kustannuksissa kuin päästöissäkin. Hiilijalanjäljen pienentäminen lähtee usein pienistä asioista”, painottaa Olkkonen.
”Tarkoituksemme ei ole myydä mahdollisimman paljon muovia. Haluamme nimenomaan tuottaa mahdollisimman hyvän tuotteen, kun materiaaliksi on valittu muovi.”
VMT Plasticin ratkaisuilla merkittäviä muutoksia
Hiilijalanjälkeen liittyvät mittaukset ja esitysmuodot eivät ole vielä niin standardisoituja, että sen pienentämiseen kierrätysraaka-aineita suosimalla voitaisiin antaa selkeä vastaus. Jos yrityksellä on jo olemassa selkeitä mittareita ja tavoitteita, on VMT Plasticin väen helppo laskea ja osoittaa, mitä kierrätysraaka-aineen käyttö ja designin huolellisempi suunnittelu käytännössä merkitsisi.
”Jos sellaisia ei ole, voidaan kuitenkin todentaa, että kierrätysmateriaalien käyttö on meillä pitkällä ja ollaan asiassa selkeästi eturintamassa”, Olkkonen muotoilee.
”Tarkkojen lukujen saaminen on vielä työstettävä aihe, mutta vaikutuksen hiilijalanjälkeen voi usein todentaa vähän kiertotietä. Hyödyn voi laskea esimerkiksi siitä, jos käytettävän raaka-aineen määrä vähenee vaikka 30 prosenttia edelliseen designiin verrattuna. Jos aiemmin ei ole käytetty kierrätysmateriaalia lainkaan ja jatkossa valmistamiseen käytetään pelkästään kierrätysmateriaalia, voidaan aika nopeasti päätellä, että vaikutus on pelkästään positiivinen”, Olkkonen summaa.
Tietoa tuotteiden hiilijalanjäljestä vaaditaan Euroopan mittakaavassa jatkuvasti enemmän ja enemmän. Monet isot yritykset ovat sitoutuneet esimerkiksi Science Based Target eli SBT-mittareihin. Niihin sitoutuneilla yrityksillä on selkeä missio ilmastonmuutoksen pahimpien vaikutusten estämisessä, ja he ovat usein velvoittaneet myös toimittajansa sitoutumana samaan.
”Uskon, että monessa yrityksessä on paineita saada omilta toimittajiltaan konkreettisia toimenpiteitä. VMT Plasticilla ollaan tässä jo niin pitkällä, että meillä on antaa valmiita ratkaisuja”, muistuttaa Olkkonen.
Kierrätysraaka-aine kannattaa hyödyntää
Olkkonen haluaa herätellä yrityksiä pohtimaan muovituotteidensa tekotapaa ja materiaalia, vaikka itse osa ei olisi heidän kannaltaan kriittisin vaikkapa hinnalla mitattuna. Muovi voi myös korvata muita hankalia materiaaleja, sillä esimerkiksi metallitkaan eivät ole päästöttömiä.
”Voi olla, että kierrätysmateriaalista valmistettu muoviosa voi olla olennaisesti parempi kuin esimerkiksi monta työvaihetta vaativa metalliosa. Jos kappaleita menee yksittäisiä vuodessa, ei sitä välttämättä kannata muovisena ruveta tekemään. Jos tarvitaan enemmän, kiinnittämällä huomiota valmistusteknologiaan voidaan saavuttaa merkittävä säästöpotentiaali tai positiivinen muutos vastuullisuus- ja ympäristöasioihin”, toteaa Olkkonen ja muistuttaa, että VMT Plastic valmistaa muovista pelkästään teknisiä komponentteja eikä lainkaan bulkkituotteita.
”Näitä muovituotteita ei jouduta keräämään merten rannalta, vaan teknisen muovituotteen käyttäminen voi olla hankalista valinnoista paras.”
Maailman muovituotteista kierrätetään kymmenkunta prosenttia ja vain yksi prosentti kierrätetään toiseen kertaan. Käyttämiensä raaka-aineiden ansiosta VMT Plastic sujahtaa tuohon yhteen prosenttiin. Tällä hetkellä puolet VMT Plasticin käyttämästä raaka-aineesta on kierrätysmateriaalia ja tavoite on kasvattaa määrää jatkuvasti.
”Toki käyttämämme määrät ovat maailman mittakaavassa pieniä, mutta jokainen teko oikeaan suuntaan vie lähemmäs isompaa muutosta”, niputtaa Olkkonen.
Suunnittelusta kokoonpanoon – ja kaikki siltä väliltä
VMT Plasticin osaaminen on ennen kaikkea suunnittelutyössä ja kokonaispalvelun tuottamisessa valmistaminen mukaan lukien.
”Tunnemme raaka-aineemme niin hyvin, että osaamisestamme saa eniten irti, kun pääsemme mukaan jo tuotteen suunnitteluvaiheessa. Näin voimme auttaa valitsemaan oikeat kierrätysmateriaalit ja varmistamaan, että tuotedesign on kokonaisuuden kannalta paras mahdollinen”, Olkkonen korostaa.
Yritys voi auttaa asiakkaitaan muovikappaleen valmistuksen jälkeen myös kokoonpanossa, jolloin asiakas saa suoraan valmiiksi asti viedyn tuotekokonaisuuden.
”Näin asiakkaiden ei tarvitse ruveta ruuvailemaan, porailemaan ja säätämään jopa kymmentä eri komponenttia yhteen, vaan me teemme sen valmiiksi jo Virroilla.
Olkkonen muistuttaa, että VMT Plasticin osaaminen ja näkemys ovat kaikkien asiakkaiden hyödynnettävissä.
”Muoviosien suunnitteluun, valmistamiseen ja kokoonpanoon liittyvät huolet voi jättää meille”, summaa Olkkonen.