Oletko ajatellut, että muovinkierrätykseen viemäsi tuote voi tulla uudelleen käyttöösi toisena tuotteena? Muovi on siitä ihmeellinen materiaali, että viisaasti ja kierrätettynä sitä voi hyödyntää aina vain uudestaan ja uudestaan. Kun oikeat tekijät ja raaka-aineet kohtaavat, voi käydä vaikkapa niin, että muovinen munakenno muuntautuu sadevesikaivoksi.
Yhteistyö vauhdittaa kierrätystä
VMT Plastic tekee tiivistä yhteistyötä Keskinen Recycling Oy:n kanssa, joka kierrättää muovia teollisuuden tarpeisiin ja toimittaa kierrätysraaka-aineita alan toimijoille. Muovisten munakennojen uudelleenhyödyntäminen on VMT Plasticin myyntijohtajan Ville Mäkisen mielestä malliesimerkki kiertotaloudesta, jossa käytetylle muovituotteelle etsitään seuraavaa käyttökohdetta eli sopivaa kierrätyskanavaa.
”Käytetyille muovijakeille on ollut vaikea löytää kierrätyskanavaa ja yleensä ne ovatkin menneet polttoon, eli käytännössä energiaksi. Olemme yhteistyössä Keskinen Recyclingin kanssa etsineet heille tuleville jakeille sopivia käyttökohteita”, Mäkinen kertaa.
”Munakennoissa käytettävä HDPE-raaka-aine on laadukas valtamuovi, jota käytämme muissakin tuotteissamme. Tässä tapauksessa munakennoista saaduista raaka-aineesta valmistettiin sadevesikaivoja, jotka on tehty sataprosenttisesti laadukkaasta kierrätysmateriaalista.”
Laadukas raaka-aine löytää paikkansa
Jakeita on erilaisia ja kierrätyspuolella on ominaista, että ne eivät välttämättä ole täsmälleen samaa tavaraa vuodesta toiseen. Tärkeintä on, että raaka-aine soveltuu koneisiin ja löydetään tuotteita, joissa sitä voi hyödyntää. Tällä hetkellä siis sadevesikaivoihin tarvittava raaka-aine saadaan munakennosta, mutta jatkossa se voi olla peräisin vaikkapa käytöstä poistetusta roskapöntöstä.
Munakennon kaltaiset tuotteet ovat usein peräisin teollisuudesta ja kun tuotetta kasautuu isompi määrä, otetaan yhteyttä jätteidenkäsittelijään tuotteiden kierrätystä varten. Jätteenkäsittelijä on sitten esimerkiksi tässä tapauksessa ollut yhteydessä Keskinen Recyclingiin selvittääkseen, voiko munakennoja hyödyntää kierrätysraaka-aineena.
”Työnjako toimijoiden välillä on selkeä – raaka-aineen kierrättäjä tekee laadun esiseulonnan, mekaanisen puhdistuksen ja uudelleen granuloinnin, teollisuuden puolella valmistajan roolina on katsoa, mihin minkäkin laatuinen tavara soveltuu”, Mäkinen kuvailee.
Mekaanisessa puhdistuksessa jakeet rouhitaan, pestään ja sulatetaan, jonka jälkeen massa uudelleen granuloidaan. Granuloinnin lopputulema on pientä riisinjyvän kokoista nappulaa, jota sitten myydään teollisuudelle raaka-aineeksi.
Kaljakorilaatu jäi historiaan
Kierrätyspuolella raaka-aineen käsittely esimerkiksi epäpuhtauksien suodattamisessa ja pesutekniikoissa on mennyt Mäkisen mukaan valovuoden eteenpäin. Kierrätyslaadut ovat nykyään huomattavasti laadukkaampia ja toki myös muoviteollisuuden puolella on tullut paljo osaamista. Raaka-aineita on ruvettu käyttämään rohkeammin ja samalla opittu käyttämään niitä paremmin. Tämä on myös osasyy sille, miksi kierrätysraaka-aineita on ruvettu tunnistamaan laadukkaampina materiaaleina.
”Aiemmin ihmisillä ja helposti yrityksilläkin oli mielikuva, että kierrätysmateriaalit on automaattisesti B-luokan sekatavaraa. Aiemmin puhuttiinkin kierrätysmuovien yhteydessä niin kutsutusta kaljakorilaadusta”, virnistää Mäkinen. ”Jossain vaiheessa muovituotteiden kierrätys oli sillä tasolla, että kaikki mahdollinen rouhittiin samaan kasaan. Näissä ei siis välttämättä ollut mitään laadullista aspektia, vaan jo se, että tuote saatiin syntymään, oli voitto.”
Muovinkierrätyksen hyödyntämättömät mahdollisuudet
Kierrätyspuolella ydinongelma ei siis ole muovituote vaan se, miten kuluttaja voi kierrättää muovituotteensa.
”Liian usein muovituotteet ajautuvat edelleen sekajätteisiin”, harmittelee Mäkinen.
”Pakkausmuovien keräysjärjestelmää lukuun ottamatta ei ole mitään järkevää kanavaa varsinkaan kuluttajatasolla ohjata muovia kierrätykseen. Esimerkiksi muoviset lasten lelut, kuten vaikkapa pulkat mielletään ei-kierrätettäviksi muoveiksi, vaikka me voisimme tehdä muovisesta keinuhevosesta tällaisia sadevesikaivoja tuosta vaan.”
Muovituotteiden valmistajan roolista katsottuna parhaita raaka-aineita ovat niin kutsutut single source -tyyppiset eli mahdollisimman yhdestä lähteestä peräisin olevat jakeet.
”Näin tiedämme heti, että raaka-aine on tasalaatuista, eikä se aiheuta tuotantoprosessissa mitään seilaamista. Jos on monia laatuja sekaisin, raaka-aineista tulee helposti levotonta eli ominaisuudet ja käyttäytyminen muuttuvat ja sitä on vaikea saada hallintaan.”
Katso Kesrec yhteistyötarinamme video täällä.