Kierrätysraaka-aineet muoviteollisuudessa – uusi Fortum Circo® mahdollistaa kuluttajien keräysmuovin käytön puhallusmuovauksessa

Kierrätysraaka-aineiden käyttö muoviteollisuudessa on yleistynyt vuosien myötä. Tärkein syy tähän on ympäristönäkökulma ja tavoite pienentää lopputuotteiden hiilijalanjälkeä. Vaikka kierrätysmateriaalien käyttö kiinnostaa ja siihen kannustetaan, on uusiomuovin jalansijaa jarruttanut tähän asti raaka-aineiden epävarma saatavuus.

”Kierrätysraaka-aineiden käytössä on ollut tavallisesti se ongelma, että tarjolla olevat raaka-aineet ovat erilaisia ja niitä on vaihtelevasti tarjolla. Pääosa käyttämästämme kierrätysraaka-aineista on tullut tähän asti rakennusteollisuudesta ja maarakennuksesta, sillä muuta kierrätysmateriaalia ei ole juuri ollut tarjolla, ainakaan riittäviä määriä”, myyntipäällikkö Ville Mäkinen kertoo.

Käytettävissä olevan kierrätysraaka-aineen määrän odotetaan kasvavan lähivuosina, sillä muovin keräykseen ja kierrätykseen kannustetaan nyt myös kuluttajia. EU:n tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä jäsenmaissa kierrätetään jo puolet kotitalouksen muovipakkauksista. Kuluttajien innostus muovin kierrätykseen luo uusia mahdollisuuksia kierrätysraaka-aineiden markkinoille.

Fortum Circo: muovipakkauksista uusiomuoviksi

Suomessa kotitalouksilta kerättyä muovipakkausjätettä käsitellään Fortumin muovijalostamossa Riihimäellä, jossa keräysmuovi lajitellaan ja jalostetaan pieniksi granulaattirakeiksi. Uusi kierrätysmuoviraaka-aine kulkee nimellä Fortum Circo.

”Fortum Circo on kotimainen uusioraaka-aine, joka tuo konkretiaa kuluttajien muovien lajittelulle. On hienoa huomata, että kuluttajat, brändin omistajat ja valmistajat kiinnittivät entistä enemmän huomiota raaka-aineiden alkuperään ja vastuullisuuteen. Neitseelliseen muoviin verrattuna Fortum Circon hiilijalanjälki on noin puolet pienempi. Lisäksi se on materiaalina monipuolinen, ja ominaisuuksia voidaan räätälöidä asiakaskohtaisesti käyttökohteeseen ja tuotantomenetelmiin sopivaksi”, kertoo Anniina Rasmus, Fortum Circon brändimyyntipäällikkö.

”Fortum Circo avaa täysin uudenlaisia mahdollisuuksia, sillä kuluttajilta kerättyä kierrätysmuovia ei ole ollut aiemmin tässä mittakaavassa saatavilla. Näen tämän uuden raaka-aineen etuina erityisesti sen hyvän saatavuuden ja tasaisen laadun. Fortum Circo mahdollistaa sen, että voimme valmistaa kuluttajien muovipakkausjätteestä puhallusmuovaustuotannossamme täysin uusia tuotteita. Odotamme mielenkiinnolla myös tulevaa yhteistyötä Fortumin kanssa kierrätysraaka-aineiden parissa”, Mäkinen iloitsee.

Kierrätysraaka-aineiden käyttö tulevaisuudessa

VMT:n tuotannosta noin 30 % valmistetaan tällä hetkellä kierrätysraaka-aineista. Määrän toivotaan kasvavan lähivuosina. Tuotannon raaka-ainejärjestelmät on uusittu, jotta ne soveltuvat paremmin kierrätysraaka-aineiden käyttöön. Myös omasta tuotannosta syntyvä hukkamateriaali hyödynnetään lähes täysimääräisesti.

”Asiakkaat ovat kiinnostuneita kierrätysraaka-aineista ja kannustamme niiden käyttöön. Tekniset muoviosat valmistamme edelleen uudesta raaka-aineesta, mutta monen muun tuotteen raaka-aineeksi soveltuu myös uusiomuovi. Selvitämme aina asiakkaan kanssa, onko kierrätysraaka-aineen käyttö mahdollista”, Mäkinen sanoo.

”Haluamme käyttää muovia viisaasti ja valita juuri oikean raaka-aineen oikeaan kohteeseen”, toimitusjohtaja Marja Mäkinen toteaa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää!
Lisätietoa Fortum Circosta: www.fortum.com/circo

 

Jaa juttu:

Muoviteollisuuden asiantuntijat ovat aina käytettävissäsi.
Ota rohkeasti yhteyttä.